A blokkláncot is érdemes beépíteni az okosvárosok működésébe

Kapcsolódó cikkek

A blokkláncot is érdemes beépíteni az okosvárosok működésébe

A blokkláncot is érdemes beépíteni az okosvárosok működésébe

közszolgáltatás

2 perc

Egyre több az okosváros, de ezeknek csak kevesebb mint egynegyede használja ki a blockchain-ben rejlő előnyöket. A technológiát támogatók szerint ezzel a megoldással könnyedén kialakítható egy olyan, információrögzítésére szolgáló rendszer, amely megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a rendszer megváltoztatását, feltörését vagy megtévesztését.

A blokklánc lényegében a tranzakciók egyfajta digitális főkönyve, amelyet lemásolnak és elosztanak a blokklánc számítógépes rendszereinek teljes hálózatán. A lánc minden egyes blokkja számos tranzakciót foglal magában. Minden alkalommal, amikor egy-egy új tranzakció adódik hozzá a lánchoz, az egyben minden résztvevő főkönyvébe is belekerül.

Dubaj 2021-re az első blokklánc-alapú intelligens város szeretne lenni, Észtország pedig 2012 óta használja a blokklánc és az elosztott főkönyv technológia különféle variációit. Az észtek nem véletlenül nevezték el magukat a világ első digitális köztársaságának, közszolgáltatásaiknak ugyanis már 99%-át digitalizálták.

Kambodzsa is szintet lépne

Az ázsiai ország kormánya a többi között a vállalkozásoknak és a vállalkozóknak szeretne „okos” gazdasági lehetőségeket kínálni. 2018 áprilisában az ASEAN Smart Cities Network (ASCN) három kambodzsai várost – Phnompen, Siem Reap és Battambang – vett fel a 26 délkelet-ázsiai települést tartalmazó kísérleti program listájára.

2019 elején pedig a szingapúri blokklánc-vállalat, a PLMP Fintech kezdett el vizsgálatokat folytatni a blockchain okosvárosokra gyakorolt hatásainak témájában, megalapítva ezzel a Creatanium Blockchain Smart City kezdeményezést.

A főváros külvárosi részén található Creatanium Blockchain Smart City voltaképpen egy mezőgazdasági és ipari együttműködési projekt, melyet a One Belt One Road kezdeményezés (BRI) keretein belül alakítottak ki. Utóbbi egy Kína által 2013-ban elindított nemzetközi fejlesztési stratégia.

Kambodzsa a fejlesztések segítségével is szeretne kilépni a kizárólag agráralapú keretek közül, és elmozdulni az innováció és a készségalapú gazdaság irányába. A BRI célja, hogy bemutassa a fejlődési lehetőségeket.

A fintech cég elképzelése egy ökoszisztéma kialakítása a BRI programon belül, amely a blokklánc technológiával működő B2B, B2C és C2C e-tranzakciókból állna, és amely Délkelet-Ázsia egész területéről származó kkv-k hálózatát tömörítené.

Maga a Creatanium Blockchain Smart City pedig öt különálló szakaszból épül fel és több mint 20 hektáros lakó- és kereskedelmi területet foglal magában. Ennek tulajdonosa, fejlesztője és kezelője a Creatanium Development.

A PLMP Fintech szakértője, Peter Lim azt jósolja, hogy a tervezett okosváros születésével a városlakók átláthatóságot és igazságos erőforrás-elosztást tapasztalhatnak majd. Ezen felül csökkenhetnek a forgalmi torlódások, javulhat a tömegközlekedés minősége és nagyobb támogatás nyújtható az idős népesség számára.

Forrás: