A briteket is elérte az okosvárosok láza

A briteket is elérte az okosvárosok láza

A briteket is elérte az okosvárosok láza

közszolgáltatás

3 perc

Tíz brit nagyváros csatlakozott a hétköznapi használati tárgyakat összekapcsoló globális IoT-hálózathoz, az okosvárosokban javulhat a szolgáltatások színvonala és csökkenhetnek a költségek.

Átgondoltabb energiafogyasztás, intelligens közlekedési hálózat, magas szintű egészségügyi ellátás és a hivatali ügyek gyors, egyszerű elintézése – ez pusztán néhány előnye az egész világon egyre elterjedtebbé váló okosvárosoknak. Ezen fejlesztések lényege, hogy a településeket digitális, illetve M2M, vagyis a gépek közötti kommunikációra építő készülékekkel látják el, amelyek hozzájárulnak a szolgáltatások minőségének és a lakók életszínvonalának javításához, továbbá a költségek csökkentéséhez.

A technológiai hullámba ezúttal tíz brit nagyváros is bekapcsolódott, így népszerűsítve a hétköznapi használati tárgyakat hálózatba kötő Dolgok Internetét.

A brit Arqiva és SIGFOX együttműködésének célja, hogy egyszerűbbé és jóval megfizethetőbbé tegyék több millió készülék összekapcsolását az összes érintett városban. Az új IoT (Internet of Things) hálózat kiépítésének részeként a két cég nemrégen avatta fel az első helyszíneket, ahol élesben is tesztelik a technológia nyújtotta lehetőségeket. A várakozások szerint a fejlesztés hatására a városok és a helyi vállalkozások javíthatják a szolgáltatásaik színvonalát, csökkenthetik a költségeiket, illetve garantálhatják a közvagyon és a lakók biztonságát.

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? Smart City Top 10: itt vannak a győztesek >>A két társaság még idén májusban jelentette be, hogy közös erőfeszítéssel belevágnak a tíz nagyvárost érintő kezdeményezésbe. Az eredeti tervük az volt, hogy egy éven belül valamennyi települést bekapcsolják a hálózatba, azonban már decemberre sikerült elérni, hogy az összes városban élesben is működjön a rendszer.

Az Arqiva okosmérésre, illetve az M2M-megoldásokra szakosodott részlegének ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a hálózat révén most valóra válhatnak a Dolgok Internetéhez fűződő elvárások. Az érintett városok lehetnek a digitális innováció gócpontjai a fejlesztéseknek köszönhetően, amelyek részeként például az utcák többségét wifikapcsolattal látták el.

Az okosvárosok sokasága és az intelligens építészeti megoldások igazi, kézzelfogható előnnyel járnak, elegendő csak az okos parkolási rendszerre vagy épp a levegő minőségét nyomon követő, egymással összekapcsolt füstérzékelőkre gondolni.

Az okosvárosokban kisebb lehet a korrupció >>Londonban az egyik első helyszín, ahol a lakók a gyakorlatban is kipróbálhatták az új technológiákat, a brit főváros északkeleti részén található Royal Borough of Greenwich kerületben található. Greenwich-ben már hosszú ideje különleges hangsúlyt fektetnek a smart city kiépítését szolgáló technológiákra, és ahogy nemrégen bejelentették, itt kezdik meg az első pilóta nélküli autók tesztelését.

A helyi tanácsadó testület vezetője hangsúlyozta, hogy idejekorán ráébredtek arra, hogy az összes brit nagyváros részt vesz a globális versenyben, és azok a települések kerülhetnek az élmezőnybe, amelyek precíz és világos tervvel rendelkeznek a digitális technológiák alkalmazását illetően.

„Az innovatív megoldások számtalan előnnyel kecsegtetik a kerületben élőket és alapjaiban változtatják meg a biztosított szolgáltatások színvonalát és módját” – tette hozzá Denise Hylanda.

A fejlesztések segítségével a városok olyan gazdasági és társadalmi kihívásokkal birkózhatnak meg sikerrel, mint a forgalmi torlódások, a fűtési és közvilágítási rendszer hatékonyabbá tétele vagy az utcák biztonságának fokozása.

Rodolphe Baronnet-Frugès, a SIGFOX ügyvezető alelnöke szerint ez a kétirányú IoT-hálózat az összes brit önkormányzat és vállalat előtt megnyitja a kaput, hogy az intelligens technológiák révén lefaragja költségeit és felszámolja a fejlesztések korábbi akadályait.  

Forrás: M2M Now