A drónok is besegítenek a madarak megfigyelésébe

A drónok is besegítenek a madarak megfigyelésébe

A drónok is besegítenek a madarak megfigyelésébe

közszolgáltatás

5 perc

A távolról is vezérelhető eszközöket a kutatók is munkára foghatják, és olyan helyeken is megfigyelhetik az állatokat, ahová túl költséges vagy veszélyes lenne eljutni.

A hagyományos módszerek segítségével a madarak előfordulását egy adott területen például úgy mérik, hogy elhelyeznek mikrofonokat az erdő talaján, a felvétel alapján pedig megpróbálják kiszűrni a különböző fajok egyedeinek számát. Általában az ilyen megfigyelések alapján lehet megfelelő adatokat gyűjteni, ám számos madár hangját igazán csak a fák felett lehet hallani.

Ezért a Gettysburg College néhány kutatója egy új módszert tesztel. A projekt során drónokkal reptetnének diktafonokat a lombkorona fölé, így nagyobb mintát gyűjthetnének a környék madarairól. Megvalósíthatósági tanulmányuk eredményeit a The Auk ornitológiai fejlesztésekről szóló folyóiratban publikálták.

A drónos megfigyelés előnyei egyértelműek: nemcsak a magasság az elsődleges szempont, hiszen a földi mikrofonok elhelyezéséhez sokszor nehéz terepen kell túrázni, míg a repülő szerkezeteket akár a legközelebbi autóúttól is könnyen a célponthoz irányíthatóak. Ugyanakkor egy fontos hátrány is jól látszik: az olyan kereskedelmi forgalomban is elérhető drónok, mint például a kutatók által használt DJI-modell elég erős zajt generálnak, ami torzíthatja a felvételt.

Így derülnek ki az óceán legmélyének titkaiEmiatt a hangfelvételeket meg kell szűrni, de ebből adódóan például a mélyebb hangot kiadó vadgalambok énekét sokkal nehezebben tudták csak beazonosítani, és valószínűleg több egyedet is emiatt nem vettek észre. A további tapasztalataik, hogy alulbecsülték például a macskamadarak számát is, amelyek olyan nagy sűrűségben élnek, hogy a nagyobb felvételi terület túlságosan megnehezítette az egyes példányok hangjának megkülönböztetését.

Mindezen hibák ellenére a drónos megfigyelés sikeres lehet önmagában vagy kiegészítő megoldásként is, hiszen ezzel a módszerrel sok szempontból pontosabb eredményeket kaptak, arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebb azok begyűjtése. Ehhez ugyanakkor olyan automata repülő szerkezeteket érdemes fejleszteni, amelyek minél kevésbé zavarják meg az élővilágot. 

Forrás: The Verge