A gépi tanulás is besegít az esőerdők megmentésében

Kapcsolódó cikkek

A gépi tanulás is besegít az esőerdők megmentésében

A gépi tanulás is besegít az esőerdők megmentésében

közszolgáltatás

3 perc

A 2014-ben indult Rainforest Connection projekt keretében okosmegoldásokat is bevetnek a természetvédők az Amazonas esőerdőiben.

A hatalmas területeken kezdetben napelemmel működő használt mobiltelefonok segítségével észlelték az illegális fakivágások hangját, és ha kellett, értesítették a hatóságokat. Ezt a rendszert teszi lényegesen hatékonyabbá a gépi tanulás (machine learning).

Az eredeti rendszerhez hasonlatosan működő – erős és sokoldalúan használható – okostelefonok alkalmasak ugyan vezeték nélküli hangdetektornak, de nem minden hanghoz férnek hozzá – magyarázta Topher White, a projekt alapítója.  

A speciális műanyag dobozba épített készülékek kezdetben olyan hangminták után kutattak, amelyek például a láncfűrészekre voltak jellemzőek. A gépi tanulás alkalmazásával azonban a különböző állatfajok, lövések és bizonyos esetekben akár halk neszek is azonosíthatók.

„Azáltal, hogy akár a több évvel ezelőtti felvételekből is használhatunk mintákat, a rendszer egyre fejlődik, és a nagy mennyiségű adatmennyiség feldolgozása most már sokkal inkább egyfajta Big Data problémává válik” – fejtegette a szakember. Bár a készülékek processzora bírná a számításokat, de teljesen lemerítené az akkumulátorokat. A megoldást végül az adta, hogy egy együttműködés keretében a Google TensorFlow platformja végzi a számításokat, és integrálja az adatokat a felhőbe.

Okosan fülel a rendszer

A gépi tanulási modellek különösen hasznosak akkor, ha a hangok közötti logikusnak tűnő, de nehezen azonosítható mintázatokat kell felfedezni. Példaképpen Topher White a szinte hangtalanul mozgó jaguárt említette, melynek jelenlétét a körülötte felhangzó, rémült madárhangok leplezhetik le.

A hangokat detektáló egység a legközelebbi mobilátjátszótól akár 25 kilométeres távolságra is elhelyezhető, a készülék a hangokat fél-egy kilométerről képes detektálni, így nem kell mindenhol ott lenniük.

Fiatalok is részt vesznek a programban

Mivel Amazónia területe hatalmas, ráadásul a Rainforest Connection egyre több helyen – most éppen Kamerunban és Szumátrán – is megkezdi a munkát, így sokkal több emberre van szükségük. Ebben segít a szervezet számára a Google-lal való közös munka is, ahol egy kísérleti program keretében iskolás gyerekek rakhatják össze a saját megfigyelő telefonos készüléküket.
 
A tanulók az esőerdőkben kihelyezett eszközeik működését követhetik, és egy applikáció segítségével élőben „hallgathatják” is. A program célja, hogy megmutassa a fiatalok számára is, hogy milyen hatással lehetnek a környezetükre, és mennyire fontos a természet védelme.

A projekt kitalálói más praktikákat is bevetnek, hogy minél több embert be tudjanak vonni a programba. Az egyik ilyen megoldás egy applikáció, melynek segítségével bárki „felfedezheti” a saját kertjében megjelenő állatfajokat. Sokat várnak attól az alkalmazásprogramozási (API) felülettől is, amelyet egyelőre csak cégek és a programozók használnak. Terveik szerint a készülékek segítségével közvetített hangokat később bárki hallgathatja, követheti és elemezheti.

Forrás: