A jövő mobilhálózata

A jövő mobilhálózata

A jövő mobilhálózata

közszolgáltatás

2 perc

Az Európai Unió és Kína szeptemberben megállapodást írt alá egy új mobilhálózat, az 5G kiépítésére és népszerűsítésére. Közösen tennének lépéseket afelé, hogy a gyártók is az új technológiát alkalmazzák.

Az előrejelzések szerint 2020-ra akár megharmincszorozódhat az internetkapcsolatok száma 2010-hez képest, így a világ kommunikációs hálózatait fel kell készíteni erre.

Nemcsak nagyobb sebességről van itt szó, hanem olyan megbízható hálózatról, amely gerince lehet a kommunikációnak, nem elhanyagolva az Internet of Things (Dolgok Internete) igényeit.

Közös lépések

A megállapodásban több különböző lépést fogalmaztak meg a szerződő felek arról, hogyan is kívánják elérni a céljukat. Meg szeretnék értetni a világgal, a technológiai vezetőkkel, mit is jelent az 5G-technológia, mind a funkcionalitás, mind a lehetséges haszon és szükségesség szempontjából.

Közös kutatómunkába kezdenek államilag támogatott projektekben, de olyan magánvállalatokat is finanszíroznak, amelyek az 5G területén végeznek kutatásokat.

4G-re kapcsolta Budapestet a Vodafone

Segítik azokat a független szervezeteket, amelyek a globális szabványok népszerűsítésén dolgoznak, mint például a 3rd Generation Partnership Project (3GPP) vagy az International Telecommunication Union (ITU).

Közösen kutatják azokat a megfelelő rádióhullámhosszokat, amelyek képesek lennének az 5G-hálózat kiszolgálására, és egyúttal felmérik az Internet of Things lehetséges integrációs lehetőségeit is.

Világszabvány

Egyelőre Kínában tart legelőrébb az 5G-technológiák fejlesztése, és várhatóan ez a következő években sem változik jelentősen. Ezért döntött úgy az EU már 2013-ban, hogy elsősorban velük, valamint Dél-Koreával és Japánnal összefogásban fejlesztik az új hálózatokat.

Egyelőre a technológia még kísérleti fázisban van, de az EU már az idei Mobil Világkongresszuson bemutatta az 5G-hálózatot is magába foglaló jövőképét. 2016-ban új telekommunikációs szabályokat is szeretnének bevezetni, amelyek már arra is szorgalmaznák a szolgáltatókat, hogy kisebb lépésekben történő átszervezéssel készüljenek fel a jövő mobilhálózatának kiépítésére.

Forrás: Europa.eu