A koronavírus lefékezi az okosváros projekteket

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus lefékezi az okosváros projekteket

A koronavírus lefékezi az okosváros projekteket

közszolgáltatás

2 perc

Az S&P Global Market Intelligence Kagan nevű kutatócsoportjának új elemzése szerint 2021-re akár 7%-kal is visszaeshet az okosvárosok bevezetésének mértéke az Egyesült Államokban.

A járvány miatti korlátozások és a bajba jutott vállalkozások számának növekedése jelentősen érinti az önkormányzati adóbevételeket és költségvetést, így kevesebb pénzt tudnak majd fordítani az intelligens városok kialakításához kapcsolódó fejlesztésekre. A megváltozott gazdasági helyzetben más lesz a fontossági sorrend, várhatóan új üzleti modellekre kell majd átállni.

Az idei évre 2019-hez képest 14%-os növekedést prognosztizáltak, de ezek a számítások még a koronavírus megjelenése előtt készültek. Ugyanakkor a városi fejlesztéseket érintően a Covid-19 várhatóan 2021-ben fogja majd erőteljesebben éreztetni hatását.

A jelentés szerint 2022-ig nem várható jelentős változás. Akkor viszont megkezdődik a fellendülés a smart city projektek számának növekedésével, 2023-ban és 2024-ben pedig még gyorsabb előrehaladással lehet majd számolni.

Középpontban a bevételek

A szakértők 2024-re 15%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) kalkulálnak. Tavaly az új projektek esetén még félévenként 30%-os emelkedéssel számoltak.

Brian O’Rourke, az S&P Global Market Intelligence technológiai, média- és telekommunikációs szenior elemzője szerint saját korábbi előrejelzéséhez képest jelentős csúszás várható. Úgy véli, a következő 12 hónapban az önkormányzatok bevételét érő sokkhatás valószínűsíthető, ami az okosváros-projektek késedelmét vagy leállítását eredményezi. Hosszabb távon pedig a helyhatósági bevételek csökkenésével kell számolni.

A lakosság és a helyben dolgozók számának növekedése lelassul, de akár csökkenhet is az amerikai városokban. Ennek oka a többi között az otthoni munkavégzés bevezetése, amely akár hosszabb távon is fennállhat majd.

Az önkormányzati bevételeket az intelligens közvilágításra, az okosparkolásra és a járműforgalom monitorozására irányuló fejlesztések növelhetik leginkább. Nagyobb figyelmet kaphatnak az okosvárosokra egyfajta szolgáltatásként (smart cities as-a-service) tekintő üzleti modellek, mivel ezek közvetlen hatással lehetnek a költségvetésre.

Forrás: