A levegőből kapnak segítséget a tűzoltók

Kapcsolódó cikkek

A levegőből kapnak segítséget a tűzoltók

A levegőből kapnak segítséget a tűzoltók

közszolgáltatás

-2 perc

Hőképkamerával felszerelt drónok segítik a West Midlands-i tűzoltóság munkáját. A pilóta nélküli eszközök javítják a helyzetértékelést és támogatják a földön tartózkodók hatékony döntéshozatalát.

A közép-angliai terület tűzoltószervezete, a West Midlands Fire Service (WMSF) Anglia második legnagyobb ilyen egysége, amely 2,9 millió ember biztonságáért felel. Az általuk 38 állomáson foglalkoztatott 1200 tűzoltó több mint 900 négyzetkilométernyi területen dolgozik.

A szolgálat május elején mutatta be a duális, vagyis vizuális és hőképkamerával is ellátott Mavic 2 Enterprise pilóta nélküli szerkezetet, amely élő videófelvételeken és nagyfelbontású állóképeken keresztül azonnali, a levegőből készült információkkal látja el az elsőként reagáló csapatokat.

A beépített, a hőmérsékletet érzékelő kamerák részt vesznek a különösen forró területek és a gócok azonosításában, ezáltal az oltást végzők lényeges adatokhoz jutnak az optimális teendők meghatározása, illetve a tűz biztonságos eloltása érdekében.

A tűzoltószolgálat egyelőre egy tucatnyi felelős képzését fejezte be, ők fogják a drónokat irányítani. Az első eredmények máris látszanak: egy közelmúltban kigyulladt üzem oltásában a 22 tűzoltóautó és a több mint 100 ember mellett egy robotrepülő is részt vett és folyamatosan friss információkkal segítette a gyors választ.

Egyre inkább a technológiára építenek

A hőmérsékletet képküldéssel megjelenítő drónok használata beleillik a WMFS törekvésébe, hogy a digitális technológia és az új fejlesztések alkalmazásával javítsák közszolgáltatásaik minőséget, magyarázta Steve Vincent. A szervezet egyik vezetője szerint a dróntechnológia hosszú távú előnyöket hoz a munkájukba, hiszen az események során segít az irányítóknak és a végrehajtóknak képbe kerülni. Ezenkívül támogatja a hatékony döntéshozatalt és növeli minden érintett biztonságát, tették hozzá.

A DJI drónokat a tűzoltóság egyelőre egy éven keresztül próbálja ki. Ha beválnak, akkor a más együttműködő szervezetekkel való közös munkát is segítenék az automata repülők. Olyan, több szolgálat egyidejű jelenlétét igénylő eseményeken, mint a légi- és a vonatbalesetek, az utakon bekövetkező u5kozesek vagy az áradások. Továbbá a drónok azonosíthatják az embereket, a tűzoltókat, az állatokat, az ingatlanokat vagy a környezetet fenyegető veszélyeket is.

Forrás: