A smart city az urbanizáció jövője

A smart city az urbanizáció jövője

A smart city az urbanizáció jövője

közszolgáltatás

2 perc

Az intelligens települések már egyre kevésbé tűnnek fiktív elgondolásnak, ehelyett sokkal inkább gyakorlatilag is megvalósítható fejlesztéssé váltak. Vajon hogyan készülhet a városi lakosság az átalakulásra?

Amikor a város lakosai ellen fordul

Nyereségek és kockázatok: mire figyeljünk az okosvárosokban?

A sci-fi korában ez már egyáltalán nem tűnik teljesen lehetetlennek. Ahogy telik az idő, egyre több ismeretet halmozunk fel, és nem véletlenül mondják, hogy a tudás hatalom. A képzett es tanult emberek előnyben vannak a többiekkel szemben, ráadásul ők azok, akik képesek a további ismeretek megszerzésére, a tanulásra is. És már nyakunkon vannak azok a gépek is, amelyek az általuk gyűjtött információk és algoritmusok segítségével, akár más forrásokat is használva további tanulásra képesek. 

Már 20 évvel ezelőtt készítettek arról mozifilmet Hollywoodban, hogy milyen lehet az, ha valakinek az internet segítségével „ellopják” a személyiségét. A hálózat csapdájában című film bemutatta, milyen félelmetes dolgok történhetnek, ha az információk rossz kezekbe kerülnek. Tekintve, hogy a smart city (okosváros) mindenféle adatot összegyűjt lakosairól, így a „mi történne, ha a lakhelyem ellenem fordulna” kérdés már nem is tűnik annyira légből kapottnak…

Hogy ez ne történhessen meg, az állampolgároknak is tisztában kell lenniük az adatgyűjtési eljárásokkal, az pedig a kormányzatok felelőssége, hogy olyan eljárásokat dolgozzon ki, ahol az adatokat anonim módon tartják nyilván, de eközben biztosítják azt is, hogy minden lakos hozzáférjen a róla gyűjtött információkhoz. 

Ahány város, annyiféle igény

Azt semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden nagyváros maga dönt majd arról, mire van szüksége, és bár ezek többsége mindenütt hasonló lesz, van néhány olyan szempont, amelyet földrajzi elhelyezkedéstől függően kell figyelembe venni. 

Az a település például, ahol kevés a rendelkezésre álló ivóvíz, elsősorban azokat a technológiákat fogja előnyben részesíteni, melyek folyamatosan jelzik a vízszintet, és figyelik a szennyvizet vagy a szivárgásokat. A földrengésre hajlamos területeken épült városok a földmozgásokat detektáló szenzorokat fejlesztenek, amelyek időben jelezni tudják a lakosságnak a közelgő természeti csapást. A nagyon szennyezett levegőjű területeken pedig a gépjárművek és a gyárak szennyezőanyag kibocsátásának monitorozása és szükség esetén a lakosság figyelmeztetése lesz az egyik elsődleges feladat.

Hogyan tovább?

Minden okosváros a saját erősségeire építve tudja legyőzni a gyengeségeit, anélkül, hogy megvárná, amíg minden szempont tökéletesen összeáll, hiszen az csak lassítaná a haladást. Településről településre érdemes építkezni, a lakosság épségét és biztonságát szem előtt tartva, az elmaradottabb régiókról sem elfeledkezve. A világ vezető országai már elkezdtek ezt a folyamatot, kijelölték azokat a térségeket, ahol elindulhat a tervezés, vagyis ráléptek arra az útra, amelynek a végén az intelligens, összekapcsolt világ áll – összegezte az IoT Tech News portál.