A stadionok jó terepei lehetnek az okosváros-fejlesztéseknek

A stadionok jó terepei lehetnek az okosváros-fejlesztéseknek

A stadionok jó terepei lehetnek az okosváros-fejlesztéseknek

közszolgáltatás

2 perc

A dublini Croke Parkot hamarosan elárasztja a Dolgok Internetére épülő technológia. Egy ilyen sportpálya ugyanis ideális kísérleti telep lehet a fejlesztők és a befektetők számára is.

Az Intel célja, hogy Dublint a világ első IoT-városává tegye, a program megvalósításában fontos szerep jut a helyi Croke Parkban elindított projektnek. A létesítmény Európa harmadik legnagyobb stadionja és Írország kelta játéktradícióinak központi helyszíne.

Több mint 70 vállalat, a Dublin City University (DCU) és az Arizona State University (ASU) kutatói még tavaly ősszel gyűltek össze, hogy kitalálják, hogyan hasznosíthatóak az okostechnológiák egy ilyen sportlétesítményben.

Okosabb irodák, városok és sportstadionok

Peter McKenna igazgató szerint a stadion nemcsak meccsnapokon, de az év összes napján olyan kihívásokkal néz szembe, amelyek lehetővé teszik, hogy az IoT-technológia kísérleti platformja legyen.

A projekt a szurkolói élményt is még jobbá tenné, azzal hogy figyeli a pálya talajminőségét, a stadion mikroklímáját, elemzi a sportolók teljesítményét, előrejelzi a létesítmény környéki forgalmat. Ezeken kívül olyan alkalmazásokat is terveznek, melyek mutathatják a sorban állás várható időtartamát is.

A DCU professzora, Noel O’Connor szerint a következő 5-10 évben az IoT szektor látványos terjeszkedése megkérdőjelezhetetlen, és Írországban a Croke Park, valamint az Intel együttműködése jó példája annak, ahogy áthidalható a kutatók és a piac közötti rés. 

Az IoT-szektor 2020-ra várhatóan évente meghaladja a 25 milliárd fontos növekedést, és 2025-re pedig a mostani 4,9 milliárd helyett 25 milliárd összekapcsolt eszköz hálózza be a világot. Ami gátat szabhat az ágazat növekedésének, az a hasonlóan nagyszabású kísérleti lehetőségek hiánya.

A transzatlanti együttműködés részeként egyidejűleg két ilyen projektet hoztak létre, az egyiket a Croke Parkban, a másikat pedig az arizonai Sun Devil stadionban. 

Az Intel IoT-csoportjának alelnöke, Philip Moynagh szerint a stadionok olyanok, mint egy város kicsiben, így ha sikeresen alkalmazzák a különböző okosmegoldásokat a létesítményben, akkor az további lökést adhat a smart city fejlesztéseknek is.

Forrás: Silicon Republic