A technológiai evolúció a városokat sem hagyja érintetlenül

Kapcsolódó cikkek

A technológiai evolúció a városokat sem hagyja érintetlenül

A technológiai evolúció a városokat sem hagyja érintetlenül

közszolgáltatás

3 perc

A mai nagyvárosok és környékük kifejezetten adatvezéreltek, behálózzák őket a csatlakoztatott technológiák, a monitorozást végző eszközök, és szenzorok milliói küldik folyamatosan a működési adatokat a helyi rendszereknek.

A Datamation összefoglalója szerint miközben az egész városokat érintő monitorozás nem új jelenség, az elmúlt években az IoT-eszközök és -rendszerek tömeges elterjedése elhozta a smart city fogalmát. A modern településekre jellemző, hogy kiterjedten használják a többi között a Dolgok Internetét, a szenzorokat, az adatokat és akár a mesterséges intelligenciát, így fejlesztve például az infrastruktúrát, az energiahasználatot, a közműveket vagy a közszolgáltatásokat.

Az okosvárosi globális Internet of Things piacának mérete 2025-re 260 milliárd dollár is lehet, az összetett éves növekedési ráta (CAGR) pedig eléri a 18,1 százalékot, vetíti előre a Markets and Markets kutatása.

A fejlődést hozó különféle faktorok közül kiemelik a lakók mindennapi életet pozitívan befolyásoló IoT-szolgáltatások előretörését. Ez leginkább a helyi kormányzati programok, valamint az állam és a magánszektor együttműködésében megvalósuló beruházások (PPP) növekvő számának köszönhető.

A smart city fejlesztések nagy része arra irányul, hogy a városi kihívások, a növekvő számú lakosság ellenére elősegítse a fenntarthatóságot. Támogatják az okosvárosok közti közlekedési hálózatok kialakítását, optimalizálják a vízgazdálkodást és növelik a közterek és épületek világítási és fűtési hatékonyságát.

Íme, néhány lehetőség arra, hogy milyen innovatív digitális technológiákkal egészíthetik ki az okosvárosok a hagyományos hálózatokat és szolgáltatásokat annak érdekében, hogy jobbá tegyék a lakók és az odalátogatók életét.

Okosparkolás

Számos város vezetett be olyan intelligens megoldásokat, melyek képesek a szabad parkolóhelyek jelzésére. A terület foglaltságát érzékelő föld alatti szenzorok révén a települések megspórolják a sofőröknek a parkolóhely-vadászatot, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást és az utak zsúfoltságát. A felhasználók jellemzően okostelefonos applikáción vagy egy honlapon keresztül láthatják az ezzel kapcsolatos értesítéseket és útmutatókat; a technológiát gyakran többszintes parkolóházak kijelzőjéhez is használják.

Az intelligens parkolórendszerek globális piaca 2020-ban 4,42 milliárd dollár volt. A 2021 és 2028 közti időszakban akár 21,5 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) vár a területtől a Grand View Research – bár ezt a pandémia miatti csökkenő eladások még árnyalhatják.

Intelligens hulladékgazdálkodás 

Az innovációk közül az egyik legaktívabb területet az IoT-alapú hulladékgazdálkodás jelenti. A Dolgok Internetén alapuló megoldások optimalizálják a hulladék begyűjtésének folyamatát és csökkentik a működési költségeket, miközben növelik a folyamat hatékonyságát és enyhítik a hulladékártalmatlanítással összefüggő környezeti problémákat.

A szenzorokkal felszerelt szemétgyűjtő konténerek egy bizonyos telítettségi szint felett automatikusan értesítik a központi hulladékkezelési platformot.

Az intelligens hulladékgazdálkodási rendszerek piaca 2020-ban 1,77 milliárd dollárt tett ki. A Mordor Research úgy véli, a terület forgalma 2026-ig – 25,68 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) – elérheti a 6,52 milliárd dollárt.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: