A térfigyelő kamerák és az IoT

Kapcsolódó cikkek

A térfigyelő kamerák és az IoT

A térfigyelő kamerák és az IoT

közszolgáltatás

2 perc

Manapság mindenhol kamerák vesznek minket körül, ami a biztonság látszatát keltheti. A valóság azonban az, hogy ezek a rendszerek is komolyabb fejlesztésre szorulnak, amelyben a Dolgok Internete (Internet of Things) is fontos szerepet kaphat.

A British Security Industry Association (BSIA) szerint egyedül az Egyesült Királyságban mintegy 4-6 millió CCTV működik, elméletileg azért, hogy a felvételek segítsenek a nyomozóknak az esetleges bűnesetek felderítésében és bizonyításában. 

Milyen jövő vár a biztonsági kamerákra?

Sokan kritizálják ugyanakkor a rendőrséget, hogy nem, vagy nem időben használják a felvételeket. Ha részletesebben utánanézünk, kiderül, hogy ezek a képek a legtöbbször el sem jutnak időben a megfelelő kezekbe. Hiába van ugyanis felszerelve a térfigyelő kamera, a bűneset után a régebbi megoldásoknál valakinek fizikailag el kell menni a helyszínre, megtalálni a megfelelő anyagot, lemezre vagy pendrive-ra másolni, vagy ha ez nem lehetséges, az egész készüléket begyűjteni, a rendőrség csak ezután használhatja a felvételeket. Sokszor előfordul, hogy csak a baj megtörténte után derül ki, hogy a kamera egyáltalán nem is működött. Egyes becslések szerint mindezen okokból a térfigyelő kamerák felvételeinek csak töredékét nézik vissza.

Itt jöhet a képbe az IoT (Internet of Things, Dolgok Internete). Ha a térfigyelő kamerák adatait a felhőre kötnék, akkor azok felvételei biztonságosan es korlátlan ideig tárolhatók, valamint könnyebben visszakereshetők lesznek. Az erre jogosultak akár egy okostelefonról, tabletről vagy PC-ről is bárhonnan, bármikor belenézhetnének a felvételekbe.

Bár azt is fontos megjegyezni, hogy az online tárolt adat új sebezhető pontot is jelenthet, mellyel visszaélhetnek a kiberbűnözők. Az új megoldásnál nagyon fontos, hogy az adatok mozgatása és tárolása biztonságosan kódolva, az adatvédelmi szabályozásnak megfelelően történjen. Erre az egyik megoldás, ha egy IoT-kapcsolatot lehetővé tévő, biztonságos és időbélyegzős adaptert kapcsolnak a már meglévő kamerákhoz.

Forrás: IoT Now