A tűzoltók munkáját is segítheti az IoT

A tűzoltók munkáját is segítheti az IoT

A tűzoltók munkáját is segítheti az IoT

közszolgáltatás

2 perc

A szenzorokkal és elektromos modullal felszerelt tűzcsapok állapotát a jövőben távolról is nyomon lehet követni, a készülékek értesítést küldenek arról, ha megrongálódtak vagy meghibásodtak.

Képzelje el a következő helyzetet: egyszer csak kigyullad valami a házában, és azonnal tárcsázza a vészhívót. Nem sokkal később megérkeznek a tűzoltóautók, a tűzoltók leugranak a kocsikról, vállukon a fecskendőkkel, készen arra, hogy eloltsák a tüzet. Odarohannak a házhoz legközelebbi tűzcsaphoz, amiről viszont kiderül, hogy nem működik.

A hagyományos tűzcsapok ugyanis szivároghatnak, eltörhetnek és megfagyhatnak, aminek nagyon komoly következményei lehetnek az életveszélyes helyzetekben. A Dolgok Internete ezen a területen is fontos előrelépést hozhat. Az okosvárosok elterjedésével párhuzamosan ugyanis beköszönthet az intelligens tűzcsapok korszaka is.

Szívesen olvasna még hasonló fejlesztésekről? A briteket is elérte az okosvárosok láza >>Legutóbb a városok vízellátását biztosító felszereléseket gyártó Talis jelentette be, hogy csatlakozik a Sigfox rendkívül gyorsan növekvő IoT (IoT: Internet of Things) hálózatához, hogy a jövőben üzembe helyezze a tűzcsapok folyamatos megfigyelését biztosító technológiáját, a Copernic-et. Ez a megoldás lehetővé teszi a közműszolgáltatóknak és a településeknek, hogy távolról is nyomon kövessék és elemezzék a tűzcsapok állapotát. Ezáltal megbizonyosodhatnak arról, hogy a szenzorokkal ellátott berendezések hibátlanul működnek, és meggátolhatnak olyan visszaéléseket, mint például a vízlopás.

A két cég állítása szerint a fejlesztés segítségével valós időben lehet ellenőrizni a tűzcsapok állapotát, a működési adatokat pedig időpecséttel ellátva tárolják a rendszerben. A tűzcsapokra emellett olyan elektromos modult szereltek fel, ami SMS-ben vagy e-mailben küld értesítőket, hogyha az eszközt kinyitották, bezárták vagy megrongálták, illetve meghibásodott. Mindezen túl a begyűjtött információkhoz azonnal hozzá lehet jutni egy internetes portálon keresztül, emellett egy mobilos applikáció segítségével is elérhetőek az adatok; az alkalmazásban szintén be lehet állítani értesítőket is.

A Sigfox a speciális hálózatát úgy tervezte, hogy alkalmas legyen rövid üzenetek elküldésére. Ez a legtöbb olyan eszköz, illetve készülék esetében hasznos lehet, amelyik kapcsolódik a Dolgok Internetéhez. Szerintük az ultra-szűksávú hálózata (UNB) használata jelentheti a kulcsát annak, hogy egy bővíthető, nagy teljesítményű hálózat jöjjön létre, aminek az energiafelhasználása is csekély.

A francia IoT-startup technológiája nemcsak arra képes, hogy biztosítsa a kommunikációt a Dolgok Internetére épülő alkalmazások közt, de jelentősen meg is hosszabbítja az összekapcsolt eszközök akkumulátorainak élettartamát.

Forrás: Blog.atmel.com