Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa nemcsak hatalmas felhőkarcolóival és pazar látványosságaival szeretne kitűnni, hanem azzal is, hogy a legmodernebb technológiák felvonultatásában is élen jár. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3160/articles/20170927123001/volocopter-2.jpg

Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

2017. szeptember 29. 18:55
4'
Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa nemcsak hatalmas felhőkarcolóival és pazar látványosságaival szeretne kitűnni, hanem azzal is, hogy a legmodernebb technológiák felvonultatásában is élen jár. Így nem meglepő, hogy már önvezető légitaxi is repült a város felett.

A személyszállításra is képes autonóm drónok már évek óta egyre többször bukkannak fel a különböző gyártói bemutatókon, szakkiállításokon. Két éve például a Las Vegas-i CES-en mutatkozott be a kínai Ehang 184, melynek fejlesztői gyakorlatilag egy helikopter pilótafülkéjét látták el a drónokra jellemző kis rotorokkal.

Dubajban már tesztelik a személyszállító drónt

Hasonló megoldáson dolgozik a német Daimler által szponzorált Volocopter is, E-Volo elnevezésű modelljük nemrég meg is tette az első próbautat Dubajban. Egyelőre csak ötperces sétarepülésre vitték Hamdan sejket, a királyi trónörököst. A cég elképzelései alapján ugyanakkor a jövőben a különleges repülő akár félórás utak megtételére is képes lesz.

A tervek szerint az Uberhez hasonlóan egy applikáció segítségével lehetne a járművet a legközelebbi „Voloport” leszállópályához rendelni, ahonnan a drón pilóta nélkül vinné utasát a célponthoz. Tekintve, hogy a technológiai újdonság a legtöbb felhasználóban bizalmatlanságot kelt, így az automata repülőt extra akkumulátorokkal, propellerekkel is ellátták, de az utasfülkében még ejtőernyőket is felszereltek.

Florian Reuter, a Volocopter vezérigazgatója az Engadgetnek elmagyarázta, hogy a szerkezet egyelőre csak GPS-adatok alapján tájékozódik, de a tervek szerint a végleges modellt már komplett szenzorcsomaggal szerelik fel. Az érzékelők képesek lesznek folyamatosan „szemmel tartani” a környezetüket, így pontosabban ki tudják kerülni az épületeket és más repülőket.

A bevezetés pontos dátumáról egyelőre nincs hír, a prototípusok készenléti állapota alapján az jósolható, hogy nagyjából öt éven belül indulhatnak útjukra az önvezető légitaxik. Dubaj vezetése addig is valószínűleg több gyártó modelljeivel is próbálkozni fog. Céljuk, hogyha esetleg a Volocopter megoldása nem bizonyul megfelelőnek, a város lakói és az odalátogatók előbb-utóbb akkor is ki tudják próbálni valamilyen formában a pilóta nélküli helikoptereket.

A figyelmébe ajánljuk:

Drónflottákra készül az Amazon

A kereskedőóriás néhány új szabadalma egy olyan jövő képét festi le, amikor minden egyes csomagot drónok szállítanak, az egész rendszert pedig járművekre épített szerviz- és raktárhálózat szolgálja ki.

Különös „önvezető” autó kószál Virginiában

Az elmúlt napokban terjedt el a híre a „sofőr nélküli” furgonnak, melynek vezetője az ülés huzatához hasonló jelmezt öltött fel. Még meglepőbb az eset indoklása, ugyanis nem viccről, hanem egy komoly kutatásról van szó. A nem éppen szokványos teszt jó alkalmat teremt arra, hogy átnézzük az önvezető közlekedés egyik kulcsterületét: a járművek és emberek közötti kommunikáció fontosságát.

IFA 2017: a drónok is okosodnak

Azt, hogy a drónokban a mai napig rengeteg lehetőség rejlik, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a berlini szakkiállításon megújított és új darabokat egyaránt meg lehet tekinteni.
Olvasson még a témában:

Balatoni fejlesztésekkel készül a nyárra a Vodafone

Tavaly nyáron indult el a keleti medencében a Vodafone Magyarország 4G+ szolgáltatása. A turisztikai szempontból is kiemelkedően fontos térségben a szolgáltató februárban jelentős hálózatfejlesztési projektet indít, így idén nyáron már az egész tó körül elérhetővé válik a szupergyors 4G+ hálózat.