Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

közszolgáltatás

4 perc

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa nemcsak hatalmas felhőkarcolóival és pazar látványosságaival szeretne kitűnni, hanem azzal is, hogy a legmodernebb technológiák felvonultatásában is élen jár. Így nem meglepő, hogy már önvezető légitaxi is repült a város felett.

A személyszállításra is képes autonóm drónok már évek óta egyre többször bukkannak fel a különböző gyártói bemutatókon, szakkiállításokon. Két éve például a Las Vegas-i CES-en mutatkozott be a kínai Ehang 184, melynek fejlesztői gyakorlatilag egy helikopter pilótafülkéjét látták el a drónokra jellemző kis rotorokkal.

Dubajban már tesztelik a személyszállító drónt

Hasonló megoldáson dolgozik a német Daimler által szponzorált Volocopter is, E-Volo elnevezésű modelljük nemrég meg is tette az első próbautat Dubajban. Egyelőre csak ötperces sétarepülésre vitték Hamdan sejket, a királyi trónörököst. A cég elképzelései alapján ugyanakkor a jövőben a különleges repülő akár félórás utak megtételére is képes lesz.

A tervek szerint az Uberhez hasonlóan egy applikáció segítségével lehetne a járművet a legközelebbi „Voloport” leszállópályához rendelni, ahonnan a drón pilóta nélkül vinné utasát a célponthoz. Tekintve, hogy a technológiai újdonság a legtöbb felhasználóban bizalmatlanságot kelt, így az automata repülőt extra akkumulátorokkal, propellerekkel is ellátták, de az utasfülkében még ejtőernyőket is felszereltek.

Florian Reuter, a Volocopter vezérigazgatója az Engadgetnek elmagyarázta, hogy a szerkezet egyelőre csak GPS-adatok alapján tájékozódik, de a tervek szerint a végleges modellt már komplett szenzorcsomaggal szerelik fel. Az érzékelők képesek lesznek folyamatosan „szemmel tartani” a környezetüket, így pontosabban ki tudják kerülni az épületeket és más repülőket.

A bevezetés pontos dátumáról egyelőre nincs hír, a prototípusok készenléti állapota alapján az jósolható, hogy nagyjából öt éven belül indulhatnak útjukra az önvezető légitaxik. Dubaj vezetése addig is valószínűleg több gyártó modelljeivel is próbálkozni fog. Céljuk, hogyha esetleg a Volocopter megoldása nem bizonyul megfelelőnek, a város lakói és az odalátogatók előbb-utóbb akkor is ki tudják próbálni valamilyen formában a pilóta nélküli helikoptereket.