A Vodafone 20 millió eurót fektet a digitális oktatásba

Kapcsolódó cikkek

A Vodafone 20 millió eurót fektet a digitális oktatásba

A Vodafone 20 millió eurót fektet a digitális oktatás fejlesztésébe világszerte

közszolgáltatás

3 perc

Az oktatás világnapja alkalmából a Vodafone Csoport bejelentette, hogy a Vodafone Alapítvány a következő 5 évben 20 millió euróval támogatja a helyi Alapítványok digitális készségeket fejlesztő és oktatási programjait.

A támogatás így a hazai oktatás mellett az Albániában, Csehországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, valamint Romániában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban tanuló diákokat fogja segíteni. A befektetés 2025-re várhatóan 16 millió tanulót fog elérni.

A vállalat alapítványainak a jótékonysági és nonprofit szervezetekkel együttműködésben megvalósított programjai lehetővé teszik az emberek számára, hogy a digitális technológiák alkalmazása terén meglévő tudásukat és készségeiket fejleszthessék. Ezáltal az alap- és középfokú oktatásban tanuló diákok, mellettük az oktatásban, foglalkoztatásban és képzésben nem részt vevő fiatalok, valamint az idősek millióit segítik a mindennapokban, egy jobb, digitálisabb jövőt teremtve számukra.

Nick Read, a Vodafone Csoport vezérigazgatója így nyilatkozott: „a Vodafone büszkén támogatja a digitális készségek és oktatás kritikus fontosságú fejlesztését azokban a közösségekben, amelyeket összekapcsolunk és technológiánkkal kiszolgálunk. Egyre jobban digitalizálódó világunkban továbbra is elkötelezettek vagyunk az olyan befogadó digitális társadalmak létrehozása mellett, amelyekben senki sem marad le. Ez minden korábbinál fontosabb napjainkban, amikor is a társadalom arra törekszik, hogy a COVID-19 hatását követően kedvezőbb formában épüljön újjá / jobb jövőt építsen”.

A 20 millió eurós befektetés a következő öt évre oszlik el. Mindez a vállalatcsoport különböző COVID-19 kezdeményezésekre szánt, 150 millió eurós természetbeni adományain, valamint a Vodafone Alapítvány 10 millió euró értékű befektetésén felül értendő. Ezekre még 2020-ban, a COVID-19-el kapcsolatos intézkedések sürgősségi szakaszában került sor.

„A nemzetközi Vodafone Alapítványokhoz hasonlóan a Vodafone Magyarország Alapítványnak is kiemelt fókuszterülete a társadalom egyik legfontosabb alapkövének számító oktatás. A Digitális Iskola Programot a hátrányos helyzetű térségekben élő diákok és pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztésére hívtuk életre. Az évek során rengeteg tapasztalatot szereztünk, nagyon sok jó gyakorlatot és módszert dolgoztunk ki. Évek óta azon dolgozunk, hogy ezeket a teljes hazai oktatási rendszerre kiterjesszük – erre a törekvésre a pandémia miatti távoktatás és digitális oktatás előtérbe kerülése még inkább ráerősített. A most bejelentett támogatást is arra fogjuk fordítani, hogy még több diákhoz és pedagógushoz elvigyük a digitális világ nyújtotta lehetőségeket” – emelte ki Flakstad Emőke, a szervezet főtitkára a bejelentés kapcsán.

Fókuszban a gyermekek digitális készségfejlesztése

A nemzetközi célokkal összhangban a Vodafone Magyarország Alapítvány 2015-ben azzal a céllal hívta életre a Digitális Iskola Programot, hogy felszámolják a digitális írástudatlanságot, növeljék a tanárok és a diákok digitális kompetenciáit, és elérhetővé tegyék a hátrányos helyzetű térségek tanulói számára a digitális világ nyújtotta lehetőségeket.

A Digitális Iskola Program országszerte eddig mintegy 50 ezer diáknak és pedagógusnak nyújtott segítséget.

A diákokat digitális eszközökkel és edukatív anyagokkal, programokkal segítik, míg a tanárok digitális kompetenciáit e-learning tanfolyamokkal fejlesztik. A program keretein belül az utóbbiak mellett az online oktatási készségeket fejlesztő kurzust indítottak főiskolai hallgatók számára.

Szintén a tanárok munkáját segíti oktatási anyagokkal és jó gyakorlatokkal a Vodafone AppTár, amely több mint 200 ingyenes oktatási applikációt kínál okostelefonokhoz és tabletekhez. Kiemelhető továbbá a Digitális Család honlapon elérhető tudásmegosztó platform, a Tanári, melyen több mint 400 digitális óravázlat érhető el.

A hazai kezdeményezés mellett számos kiváló program működik az európai Vodafone-országokban. Például:

Generation Next (Görögország, Albánia): természettudományos, műszaki és informatikai témákra szakosodott workshopokat ötvöz digitális tananyagokkal, amellyel eddig több mint 61 ezer kamasznak nyújtottak segítséget. A cél az, hogy 2025-ig egymillió tanulót érjenek el a platform segítségével.

Coding for Tomorrow (Németország): 1-10. osztályos diákoknak, valamint tanáraiknak nyújt segítséget a digitális technológiák önálló és kreatív használatában. A Coding for Tomorrow projektnapokon, workshopokon, tanárok számára szervezett tanfolyamokon keresztül, valamint ingyenesen letölthető tananyagok formájában érhető el.

Online Masters (Hollandia): ingyenes interaktív program, amely több mint 450 ezer 10-14 éves fiatalnak vitte el a digitális világról, a kreatív készségekről, a biztonságos internethasználatról és a felelősségteljes online viselkedésről szóló tudnivalókat.