A Vodafone Alapítvány menekülteket segítő munkáját díjazta a GSMA

A Vodafone Alapítvány menekülteket segítő munkáját díjazta a GSMA

A Vodafone Alapítvány menekülteket segítő munkáját díjazta a GSMA

közszolgáltatás

4 perc

A szíriai menekültek millióit segítő munkájáért a Nemzetközi Vodafone Alapítvány elnyerte a GSMA „Kiemelkedő hozzájárulás a mobilszektorhoz 2017” díját. A mobil iparág szakmai szervezeteként működő szövetség összesen öt szolgáltatót díjazott.

A Nemzetközi Vodafone Alapítvány a mobiltechnológiát használja fel a menekülttáborokban oly fontos kapcsolatteremtés elősegítésére, illetve az otthonukat elhagyni kényszerülő gyermekek és fiatalok oktatásának biztosítására. Az Alapítvány Hordozható Iskolája a legjobb oktatási eszközöket juttatja el azon gyermekekhez, akik a legrosszabb körülmények között élnek. 

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta 11 millióan hagyták el otthonukat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) becslése szerint csaknem 3 millió ember menekült Törökországba, 1 millió Libanonba, 240 ezer Irakba, 650 ezer Jordániába, 1 millió Németországba, és még ennél is sokkal többen keresik helyüket Európa-szerte és azon túl más országokban. 

Menekültek ezreinek segíthetnek a Vodafone fejlesztései

Törökországban a Nemzetközi Vodafone Alapítvány tíz arabul beszélő önkéntes tanár segítségével programozni tanítja a menekülttáborokban élő 7-14 év közötti gyermekeket, hogy a későbbiek során képessé váljanak arra, hogy kitörjenek a mélyszegénységből. A program az első 4 hónapban várhatóan 250 gyermeken segít majd.

Olaszországban nyolc ‘Vodafone Instant Charge’ hordozható töltőállomást szereltek fel a menekülttáborokban, ezek mindegyike 60 mobiltelefont képes egyszerre tölteni. Mindemellett az Afrikában már bizonyított Hordozható Iskolát is segítségül hívták, hogy speciálisan kifejlesztett tananyagok segítségével a táborokban élő gyermekek és fiatalok megismerkedhessenek az olasz nyelvvel és kultúrával.

A görög menekülttáborokban szintén ingyenes mobiltöltési lehetőséget biztosít az alapítvány, és az olasz táborokhoz hasonlóan a Hordozható Iskolát is segítségül hívták. A helyi civil szervezetekkel együttműködve a pedagógusok táblagépek segítségével oktatják a 4-14 év közötti gyermekeket. Mindezeken felül hét Wi-Fi hozzáférési pontot szereltek fel a menekülttáborokban, összesen 84 ezer mobileszköz kiszolgálására.

A legtöbb munkát azonban továbbra is Afrikában végzi a Nemzetközi Vodafone Alapítvány. Az ottani menekülttáborokban élő gyermekek és fiatalok átlagosan 17 évre kénytelenek elhagyni otthonukat, így jellemzően az oktatás sem érhető el számukra. Az UNHCR oktatási és innovációs részlegével együttműködve összesen 31 Hordozható Iskolát üzemeltek be Kenyában, Tanzániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szudán déli részében, amelyek több mint 43 ezer gyermek számára teszik lehetővé tanulmányaik folytatását.