A Vodafone elindította Budapest első 5G bázisállomását

Kapcsolódó cikkek

A Vodafone elindította Budapest első 5G bázisállomását

A Vodafone elindította Budapest első 5G bázisállomását

közszolgáltatás

2 perc

Az ötödik generációs hálózatban rejlő lehetőségeket két 5G-s készülék közötti videóhívással, valamint egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autóval mutatták be. A videóhívás volt az ország első élő, saját frekvencián létrehozott 5G-s mobil kapcsolata.

A Vodafone Magyarország május 23-án a IX. kerületi székházának tetején telepítette a főváros első állandó, élő 5G bázisállomását.

„Az újgenerációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amik forradalmasíthatják az egész gazdaság működését. Optimisták vagyunk a digitális társadalmat és innovációt előre mozdító technológiákat illetően, és célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön. Hogy mindezt elérhessük, ma egy jelentős lépést tettünk azáltal, hogy bemutattuk, mire képes a főváros első állandó, saját frekvenciánkat használó 5G bázisállomása” – mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

„Magyarországon az embereknek és a Magyarországon működő vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors es megfizethető 5G hálózatra van szüksége. Ezekben a napokban új infokommunikációst és új digitális fejlesztési korszak kezdődik” – emelte ki Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A budapesti állandó 5G bázisállomást felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a távközlési vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt. „A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásainkra épülnek. A saját 3,5GHz-es frekvenciánkat használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet” – részletezte a szakember.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a mobilágazat jövőjét érintő jelentős döntés előtt áll, amely a gigabit alapú társadalom első mérföldkövének is tekinthető. A piaci igényeknek megfelelően olyan frekvenciasávokat értékesít idén, amelyek révén az előfizetők és a gazdaság ágazatai is – a ipartól az egészségügyig – mihamarabb élvezhetik az 5G technológia előnyeit” – összegezte Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója.

 „A Vodafone Magyarország azért telepíthette második állandó 5G állomását is, mert a jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül előrelátóan egyedül mi vásároltunk az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban. Nem titkolt célunk, hogy a mobilkommunikációs iparágban vezető szerepet vállaljunk az 5G fejlesztések terén, és az egész társadalom számára mielőbb elérhetővé tegyük a legújabb generációs technológiát” – fogalmazott Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.

Fókuszban az Ipar 4.0 és az önvezetés

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak elsősorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek. A Vodafone budapesti székházában is bemutatta az autonóm gépjárművek felé vezető egyik legfontosabb állomást, a távvezérlésű járműirányítást.

A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. A gépkocsiban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.