A Vodafone folytatja a lányok technológiai képzését Az Egyesült Királyságban a természettudományi, matematikai és számítástechnikai szakokon diplomázott végzősök ötöde volt nő 2014-ben, de más európai országban sem jobb a helyzet. Ezeken az arányokon változtatna a Vodafone és a Code First: Girls. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3498/articles/20180208163955/noi-programozo.jpg

A Vodafone folytatja a lányok technológiai képzését

2018. február 9. 11:50
2'
Az Egyesült Királyságban a természettudományi, matematikai és számítástechnikai szakokon diplomázott végzősök 22%-a volt nő 2014-ben. Németországban, Franciaországban és Svájcban a különbség még nagyobb volt. Ezeken az arányokon változtatna a Vodafone és a Code First: Girls – közösen bejelentették, hogy folytatódik a 26 országot magába foglaló projektjük.

Hosszú éveken át a nők fontos szerepet játszottak a tudomány és a technológia világában. Olyan úttörők nélkül, mint Hedy Lamarr vagy Barbara Liskov, nem létezne a mai formájában ismert Wi-Fi és az e-mail. Ennek ellenére a nők még mindig jelentősen alulreprezentáltak a műszaki, természettudományos, mérnöki és matematikai oktatásban és munkakörökben: világszerte csupán 35%-uk tanul ilyen szakokon a felsőoktatásban.

Ezeken a területeken a felsővezetőségben helyet foglaló nők száma is sokkal alacsonyabb, mint bármely más szektorban. Jellemző, hogy tizenéves korukban sokan nem kapnak elegendő bátorítást ahhoz, hogy meg tudják szerezni az ezekben a szektorokban sikeres karrierépítéshez szükséges készségeket és önbizalmat. 

Projektek az elérhető oktatásért

IT-világ: miért ne lehetne a lányokból is programozó?

A távközlési vállalat szeretne hozzájárulni a helyzet megváltoztatásához. A Code First: Girls társadalmi kezdeményezéssel együttműködve a Vodafone #CodeLikeAGirl programja ötnapos kódolási workshopokat kínál majd 14-18 éves lányok számára működésének összes európai piacán, így Magyarországon is, továbbá Indiában, a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és Ausztrálázsiában is.

A cég 26 piacán 2017-ben összesen 500 lány tanulhatott kódolni a közös projekt kerestében, idén pedig már ezren válhatnak a program részeseivé.

A Vodafone Magyarország nagy hangsúlyt fektet a fiatalok, különösképp a lányok technológiai oktatására, amit további együttműködések is segítenek. Például a nyári kódoló táborban a Kódgarázzsal 10-12 éveseket avatnak be a technológia világába, a Skool projekttel közösen évek óta tartanak foglalkozásokat fiatal lányoknak, valamint a LogiSchool által szervezett Nagy Digitális Kaland versenyt is támogatja a telekommunikációs vállalat.

A Vodafone Magyarország Alapítvány pedig Digitális Iskola Programjával Magyarország-szerte küzd az elmaradottabb térségek iskoláiban a fiatalok digitális kompetenciáinak fejlesztéséért. 

A programozás szerepe

A kódolás minden iparágban rohamos ütemben az egyik legkeresettebb készséggé válik, hiszen egyre több vállalkozás támaszkodik számítógépes megoldásokra. A programozói állások mintegy fele a technológiai iparágakon kívül jelenik meg, úgymint a pénzügy, az egészségügy vagy a gyártás területén. A közelmúltban közreadott, „Kódfejtés: a lányok és nők helyzete a műszaki, természettudományos, mérnöki és matematikai (STEM) oktatásban” című jelentésében az UNESCO aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „a nők jelenléte csökken egy globálisan bővülő területen”.

A Vodafone és a Code First: Girls kódolási kurzusa különböző programozási nyelvekről és fejlesztőprogramokról nyújt alapismereteket – mint például a html, CSS, GitHub és Bootstrap –, amelynek segítségével az oktatási program végére a diákok megtanulnak saját weboldalt fejleszteni.

A figyelmébe ajánljuk:

A Vodafone és a Skool folytatja a közös munkát

A Vodafone Magyarország támogatásával harmadszor is sikeresen zajlott le a Skool Klub Miskolcon. A program célja, hogy a lányokkal is megszerettesse az olyan, egyelőre jellemzően fiúk által kedveltebb, digitális kompetenciákat igénylő szakmákat, mint például a programozás.

A tech-szektor nagy kérdései 2018-ban

A Las Vegas-i CES a technológiai ágazat egyik legfontosabb seregszemléje. Íme, egy válogatás az idei kulcskérdésekből, amelyekre az expó ideje alatt és az év egészében érdemes figyelni.
Olvasson még a témában:

Időseket segítő robot lett az év innovációja

Egy mesterséges intelligenciával vezérelt robot alkotói nyerték el a Las Vegas-i CES legjobb innovációjának járó kitüntetést a Smart Home kategóriában. Az izraeli Intuition Robotics az ElliQ fejlesztésükkel végzett az első helyen.

Balatoni fejlesztésekkel készül a nyárra a Vodafone

Tavaly nyáron indult el a keleti medencében a Vodafone Magyarország 4G+ szolgáltatása. A turisztikai szempontból is kiemelkedően fontos térségben a szolgáltató februárban jelentős hálózatfejlesztési projektet indít, így idén nyáron már az egész tó körül elérhetővé válik a szupergyors 4G+ hálózat.