A Vodafone folytatja a lányok technológiai képzését

Kapcsolódó cikkek

A Vodafone folytatja a lányok technológiai képzését

A Vodafone folytatja a lányok technológiai képzését

közszolgáltatás

2 perc

Az Egyesült Királyságban a természettudományi, matematikai és számítástechnikai szakokon diplomázott végzősök 22%-a volt nő 2014-ben. Németországban, Franciaországban és Svájcban a különbség még nagyobb volt. Ezeken az arányokon változtatna a Vodafone és a Code First: Girls – közösen bejelentették, hogy folytatódik a 26 országot magába foglaló projektjük.

Hosszú éveken át a nők fontos szerepet játszottak a tudomány és a technológia világában. Olyan úttörők nélkül, mint Hedy Lamarr vagy Barbara Liskov, nem létezne a mai formájában ismert Wi-Fi és az e-mail. Ennek ellenére a nők még mindig jelentősen alulreprezentáltak a műszaki, természettudományos, mérnöki és matematikai oktatásban és munkakörökben: világszerte csupán 35%-uk tanul ilyen szakokon a felsőoktatásban.

Ezeken a területeken a felsővezetőségben helyet foglaló nők száma is sokkal alacsonyabb, mint bármely más szektorban. Jellemző, hogy tizenéves korukban sokan nem kapnak elegendő bátorítást ahhoz, hogy meg tudják szerezni az ezekben a szektorokban sikeres karrierépítéshez szükséges készségeket és önbizalmat. 

Projektek az elérhető oktatásért

IT-világ: miért ne lehetne a lányokból is programozó?

A távközlési vállalat szeretne hozzájárulni a helyzet megváltoztatásához. A Code First: Girls társadalmi kezdeményezéssel együttműködve a Vodafone #CodeLikeAGirl programja ötnapos kódolási workshopokat kínál majd 14-18 éves lányok számára működésének összes európai piacán, így Magyarországon is, továbbá Indiában, a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és Ausztrálázsiában is.

A cég 26 piacán 2017-ben összesen 500 lány tanulhatott kódolni a közös projekt kerestében, idén pedig már ezren válhatnak a program részeseivé.

A Vodafone Magyarország nagy hangsúlyt fektet a fiatalok, különösképp a lányok technológiai oktatására, amit további együttműködések is segítenek. Például a nyári kódoló táborban a Kódgarázzsal 10-12 éveseket avatnak be a technológia világába, a Skool projekttel közösen évek óta tartanak foglalkozásokat fiatal lányoknak, valamint a LogiSchool által szervezett Nagy Digitális Kaland versenyt is támogatja a telekommunikációs vállalat.

A Vodafone Magyarország Alapítvány pedig Digitális Iskola Programjával Magyarország-szerte küzd az elmaradottabb térségek iskoláiban a fiatalok digitális kompetenciáinak fejlesztéséért. 

A programozás szerepe

A kódolás minden iparágban rohamos ütemben az egyik legkeresettebb készséggé válik, hiszen egyre több vállalkozás támaszkodik számítógépes megoldásokra. A programozói állások mintegy fele a technológiai iparágakon kívül jelenik meg, úgymint a pénzügy, az egészségügy vagy a gyártás területén. A közelmúltban közreadott, „Kódfejtés: a lányok és nők helyzete a műszaki, természettudományos, mérnöki és matematikai (STEM) oktatásban” című jelentésében az UNESCO aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „a nők jelenléte csökken egy globálisan bővülő területen”.

A Vodafone és a Code First: Girls kódolási kurzusa különböző programozási nyelvekről és fejlesztőprogramokról nyújt alapismereteket – mint például a html, CSS, GitHub és Bootstrap –, amelynek segítségével az oktatási program végére a diákok megtanulnak saját weboldalt fejleszteni.