5G: a Vodafone újabb frekvenciasávokat szerzett

Kapcsolódó cikkek

5G: a Vodafone újabb frekvenciasávokat szerzett

A Vodafone újabb frekvenciasávokat szerzett az 5G fejlesztéséhez

közszolgáltatás

2 perc

A szolgáltató az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción további frekvenciákhoz jutott a következő generációs mobilszolgáltatásai számára – összesen 38,65 milliárd forint értékben.

Ezekkel az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal, amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére, a társaság jó helyzetben van ahhoz, hogy folytathassa 5G-s hálózatai kiépítését, valamint Magyarország digitalizálása érdekében kifejtett erőfeszítéseit.

A Vodafone Magyarország a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában, valamint a ZalaZONE járműipari tesztpályán – a 2016-ban vásárolt 3600 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően.

Tavaly májusban először Zalaegerszegen, a Zala ZONE ünnepélyes megnyitója alkalmából a tesztpályán, majd Budapesten, a Vodafone Székház tetején indította el a távközlési cég a saját frekvenciáján Magyarország első állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomásait. A hálózat képességét mindkét esetben egy 5G kapcsolaton keresztül távolról vezérelt személyautóval mutatták be.

2019 őszén érkezett el a Vodafone ötödik generációs fejlesztéseinek következő mérföldköve, amikor elindították az ország első, mindenki számára elérhető kültéri 5G hálózatát. A kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti hálózat összesen 34 darab 5G-s bázisállomást foglal magába.

A Vodafone Magyarország összesen 80 MHz-et szerzett a 2020. március 26-i árverésen:

  • 3,6 GHZ – 8,25 milliárd forintért 50 MHz – lehetővé teszi a szolgáltató számára, hogy 5G hálózata sebessége elérje akár az 1Gbps letöltési sebességet. A megszerzett frekvencia akár már 2020 áprilisában elérhető lesz.
  • 700 MHz – 26 milliárd forintért 2 x 10 MHz – az 5G lefedettség további kiterjesztését teszi lehetővé. A frekvencia várhatóan 2020. szeptember 6-tól vehető igénybe, addig a földfelszíni digitális televízió műsorszóró állomások üzemelnek rajta.
  • 2100 MHz – 4,4 milliárd forintért 2 x 5 MHz – az ügyfelek megnövekedett adatigényének kielégítésére, a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használható fel.
A megszerzett frekvencia 15 évre 2035-ig szól, de fennáll további ötéves meghosszabbítás lehetősége is 2040-ig.

„A telekommunikációs szektor által nyújtott szolgáltatások szerepe kiemelkedő mind az egyének, mind a vállalkozások és az egész ország számára. Ezt a jelenlegi nehéz helyzet is bizonyítja, de hálózataink megnövekedett igénybevétel mellett is kiválóan teljesítenek, megteremtve ezáltal a lehetőséget ügyfeleink számára az otthoni munkavégzésre, a digitális oktatásra és az otthoni szórakozásra. A magas minőségű, stabil hálózati teljesítmény egyik előfeltétele a folyamatos fejlesztés, ezen belül is kiemelt fontosságúak az 5G fejlesztések, melyek jelentősen hozzájárulnak a nemzetgazdaság versenyképességének és termelékenységének növekedéséhez. Ezen jövőbeli fejlesztések alapjait sikerült most leraknunk a sikeres aukcióval és a megvásárolt frekvenciákkal” – nyilatkozta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

„Az NMHH még a jelenlegi, szélsőséges körülmények között is egy rendkívül professzionális aukciós eljárást folytatott le. Bízunk abban, hogy az eredmények mindenki számára hasznosak lesznek, jelentősen hozzájárulva Magyarország digitális fejlődéséhez és versenyképességéhez” – mondta Budai J. Gergő, a vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes, aki a Vodafone Magyarországot az árverésen képviselte.