Állatmentés okosan: teknősöket figyelnek az okosérzékelők

Állatmentés okosan: teknősöket figyelnek az okosérzékelők

Állatmentés okosan: teknősöket figyelnek az okosérzékelők

közszolgáltatás

3 perc

Először négy fészekkel tesztelték a teknősök kikelését nyomon követő „Turtle Sense” működését, idén nyáron pedig a szakemberek már 20 tojásrakó helyet figyeltek meg Észak-Karolina partjainál.

A kisteknősök tojásból való kikelését próbálja megjósolni az M2M-technológiák fejlesztésében élenjárónak számító Telit Wireless Solutions legújabb érzékelője. A Telit HE910 modul szenzorjai elsősorban azt igyekeznek biztosítani, hogy a teknősök biztonságosan eljussanak a tengerhez kikelést követően, és ne essenek áldozatul kóbor ragadozóknak vagy figyelmetlen turistáknak.

Észak-Karolina partjainál évente több száz teknős rakja le tojásait, azonban a járókelők és az elhaladó járművek miatt számos kisteknős pusztul el a kikelést követő órákban. A problémát központi szabályozással lehetne megoldani, amely a tojásrakó helyek állandó ellenőrzését tenné szükségessé. Ez eddig hatalmas erőfeszítést jelentett és komoly költségeket emésztett fel, de a megfigyelés és az állatok védelme a jövőben jóval egyszerűbbé válhat a szenzorok segítségével.

Malackodás a világhálón: állati M2M-fejlesztés >>Manapság, ha valaki fészket talál a parton, akkor a területet azonnal bekerítik, így hívják fel a turisták és az arra járó autósok figyelmét, hogy nagyon óvatosan közlekedjenek. Mivel az anyateknősök nem azonos időben rakják le a tojásokat, így a part lezárása akár 50-55 napra is elnyúlhat. Ez hosszú időre korlátozza a terület megközelítését, komoly bevételkiesést okozva a turisztikai cégeknek és a közelben lévő városoknak.

A Telit HE910 modul egy kábelkapcsolati rendszeren alapul, amely a fészkekbe rejtett szenzorokkal áll vezeték nélküli összeköttetésben. Az érzékelőket egy mikroprocesszor felügyeli, amely a hőmérsékletet és a mozgásokat rögzíti. Az összegyűjtött adatokat egy felhőalapú (cloud-based) platform tárolja. Annak érdekében, hogy az akkumulátorok élettartamát meghosszabbítsák, a szenzorok a kikelés első jeléig „alvó” üzemmódban működnek. Az érzékelők a kisteknősök világra jövetelének pillanatától figyelik a hőmérséklet változását, illetve mérik a mozgásokat.  

Eric Kaplan, a non-profit Hatteras Island Ocean Center alapítója rendkívül nagy reményeket fűz az új M2M-megoldáshoz. A Frontline Test Equipment elnöke szerint a korszerű technológia segítségével egyrészt biztosíthatják a kisteknősök életben maradását, emellett minimálisra csökkenthetik a tengerpart lezárásának időszakát. A Turtle Sense működését 2013-ban kezdték el tesztelni négy fészek megfigyelésével, idén nyáron pedig már 20 tojáslerakó helyen szerelték fel az M2M-technológiával kommunikáló érzékelőket. A kutatók jelenleg a szenzorok tesztelésének harmadik fázisánál tartanak. Terveik szerint az eredmények alapján már az idei télen nekilátnak a hardver finomításának, illetve az egységes honlap létrehozásának, emellett próbálnak minél több önkéntest toborozni, akik szívesen részt vesznek a teknősmentő akcióban.

Forrás: M2M Now