Az 5G a wifi nyomdokaiba lép?

Az 5G a wifi nyomdokaiba lép?

Az 5G a wifi nyomdokaiba lép?

közszolgáltatás

2 perc

Egyre többet hallani arról, hogy az 5G adta technológiai lehetőségek mennyire megváltoztathatják az életünket. De vajon valóban olyan nagy jelentőségük lesz, mint anno a wifi széles körű elterjedésének? Mostani cikkünkből kiderül!

Megdöbbentő belegondolni, hogy csak az elmúlt 10 évben mennyit fejlődött a technológia. Átváltottunk hagyományos mobilokról okostelefonokra, már streamelve hallgatunk zenéket és nézünk sorozatokat, filmeket, vagy éppen hangasszisztensek segítenek a teendőink elintézésében.

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak az ipari felhasználási módoknál is kiemelt jelentősége lesz, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerep jut az 5G-nek.

Az 5G továbbá kiváló alternatívája lehet a wifinek olyan területeken, ahol csak igazán szerény sebességű a vezeték nélküli hálózat.

Mitől olyan jó nekünk az 5G?

Az 5G hálózatok a mobilinternet következő generációját jelentik, hiszen a jelenlegi 4G-hez képest sokkal nagyobb sebességet (akár 20 GBps körüli átlagsebességet) és megbízhatóbb kapcsolatot garantálnak okostelefonokon és más eszközökön. Így ezek a megoldások rengeteget fognak segíteni az Internet of Things (IoT) eszközök további térhódításában, hiszen – a korábbiakhoz képest – lényegesen nagyobb adatforgalmat lehet velük lebonyolítani, ami sokkal hatékonyabbá teszi a köztük lévő kommunikációt.

Fontos megemlíteni, hogy a korábbi megoldásokkal ellentétben az 5G-vel a késleltetési idő (angolul latency) gyakorlatilag nulla lesz, ami azt jelenti, hogy a legtöbb online szolgáltatás kevesebb mint 1 ezredmásodperc (!) alatt fog reagálni a felhasználó interakciójára. Ez leginkább az okosautók gyors és zavartalan kommunikációjában lesz felettébb hasznos, de az online játékok esetén is, ahol innentől már csak a játékos ügyességén és reakcióidején fog múlni a teljesítménye.

És mikor jön?

Az 5G több helyen már elérhető, világszerte azonban csak a következő időszakban fog igazán elterjedni. Külön öröm, hogy a már meglévő 3G és 4G hálózatokkal együtt fog működni, így a felhasználók gyakorlatilag megszakítás nélkül élvezhetik a villámgyors mobilinternet előnyeit.

Magyarországon az új digitális korszak már idén májusban beköszöntött, hiszen a Vodafone Budapesten elindította az első hazai 5G bázisállomását.

Csak egy jó telefon kell majd hozzá?

Természetesen az idő előrehaladtával egyre több 5G-s kapcsolódásra képes készülék lesz elérhető, így a pénztárcabarát kategóriában is lehet majd jó ár-érték arányú, 5G-s okostelefont találni. Emellett rengeteg olyan más eszköz is elérhető lesz, ami támogatja ezt a technológiát, így egy újabb nyomós érv lesz a korlátlan mobilinternet mellett.

A fentiekből látható, hogy az ötödik generációs hálózat elterjedése talán nem lesz annyira forradalmi, mint egykor a wifié, de sok helyen kiváló alternatívája lehet a vezeték nélküli kapcsolatoknak, és egyben újabb innovatív eszközök megalkotását is elősegítheti.