Az 5G segítheti a vidék felzárkózását

Kapcsolódó cikkek

Az 5G segítheti a vidék felzárkózását

Az 5G segítheti a vidék felzárkózását

közszolgáltatás

3 perc

Egyes kutatások szerint a világ népességének nagyjából a fele nem rendelkezik stabil, megfelelő sebességű internetkapcsolattal. Az elemzés több százmillió – döntően vidéki régiókban élő – olyan háztartást feltételez, ahová vagy egyáltalán nem ér el a vezetékes infrastruktúra, vagy a meglévő hálózat elavult, és méretgazdaságossági okokból nem, illetve nehézkesen fejleszthető. Ezen a problémán is segíthet az 5G terjedése: a többszörösére bővülő kapacitás révén a szolgáltatók a modern vezetékes elérésekkel összemérhető vezeték nélküli kapcsolatot képesek nyújtani.

A távközlésben a mobil- és a vezetékes technológia mindig is kéz a kézben járt, ám az ütemes mobilhálózati fejlesztéseknek köszönhetően lényegesen kisebb szerep juthat a vezetékeknek a közeljövőben az otthoni és irodai internetelérésben. Ennek oka, hogy rohamosan terjednek a fix bekötésű, vezeték nélküli elérések (Fixed Wireless Access).

Lehetőség a magyar vidéknek: 269 millió euró többlet

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia – derül ki az Ericsson megrendelésére az Analysys Mason kutatócég által készített tanulmányból.

Az elemzés négy főbb területcsoportot azonosított, ahol az 5G felhasználása jelentős hasznokkal kecsegtet. Ezek közül Magyarországon az okosvidék a legjelentősebb, ahol 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Ez a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből.

Az 5G-s hálózatokra épülő FWA-kapcsolatok 134 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják Magyarországot 2030-ig.

Az Ericsson idén tavasszal ötödik alkalommal mérte fel a szolgáltatók FWA-termékkínálatát és a használati szokásokat világszerte. A kutatásból kiderült, hogy a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció ezt a piacot sem hagyta érintetlenül, különösen miután a távoli munkavégzés és tanulás bizonyos régiókban, kistérségekben elképzelhetetlen a fix bekötésű, vezeték nélküli infrastruktúra nélkül.

A vizsgált 311 szolgáltatóból 224-nek szerepel már a kínálatában valamilyen FWA-alapú termék, mely fél év alatt 12%-os bővülést jelent, miközben az elmúlt két évben több mint a duplájára nőtt az ilyen termékek piaca.

5G: többszörösére bővíti a kapacitásokat

A fix telepítésű vezeték nélküli eléréseken keresztül rendszerint több készülék (PC, okostelefon, tablet stb.) csatlakozik az internetre, ezért ezeknél a hálózati kapcsolatoknál elengedhetetlen a stabil, nagy sávszélességet biztosító rádiós közeg. Nem véletlen, hogy az FWA-szegmens zászlóvivői azok a szolgáltatók, amelyek már elindították a kereskedelmi 5G-s hálózatukat, amelynek a segítségével a modern vezetékes elérésekkel összemérhető paraméterekkel rendelkező vezeték nélküli kapcsolatot képesek nyújtani ügyfeleik számára.

Az Ericsson felmérése szerint az 5G-s kereskedelmi hálózattal rendelkező szolgáltatók 87%-a kínál FWA-alapú csomagokat, míg a legfeljebb 4G-s hálózatot üzemeltető operátoroknál ez az arány mindössze 62%.

6,8 milliárd mobilinternet-előfizetés

A svéd vállalat második negyedéves mobilitási jelentése szerint a mobil szélessávú előfizetések száma (beleértve a Fixed Wireless Access fejlesztéseket is) egy negyedév alatt 100 millióval bővült, átlépve a 6,8 milliárdos határt. Eközben az 5G-képes készülékekkel ténylegesen is használt 5G-s előfizetések száma egy negyedév alatt 84 millióval nőtt, így azok száma globálisan meghaladja a 360 milliót. A 2021-es második negyedév végére világszerte 176 operátor kínált 5G-s szolgáltatást ügyfelei számára.

A régiós szintű összesítést tekintve jól látszik, hogy a fix elérést kiváltó vezeték nélküli kapcsolatok kínálata a piaci szereplők számától és a népsűrűségtől egyaránt függ. A legtöbb FWA-alapú terméket Nyugat-Európában találni, ahol a szolgáltatók több mint 93%-a kínál ilyen megoldást, Közép-Európa 84%-kal a második, Észak-Amerika pedig 80%-kal a harmadik helyet foglalja el a rangsorban. Ugyanakkor az egyébként hagyományosan fejlett infrastruktúrával rendelkező ázsiai térségben a lakosság magas városi koncentrációja miatt kevéssé van tere ennek a megoldásnak.

Egyre több adat, egyre nagyobb hatótávolságú antennák

Ahogy a mobilos adatforgalom évről-évre jelentős mértékben nő, úgy emelkedik az FWA-terület adatforgalmi hozzájárulása is – derül ki az Ericsson kutatásából. Míg 2020 végén a teljes, globális adatforgalom 15%-át adta becslések szerint körülbelül 60 millió FWA-elérés, addig 2026-ra az ilyen kapcsolatok száma 180 millióra nőhet, részesedésük pedig a teljes, globális mobil adatforgalomból elérheti majd a 20%-ot, ami nagyjából 64 exabyte-nak (64 milliárd gigabájtnak) felel meg.

Az FWA-bekötések globális terjedésének további táptalajt biztosíthat, hogy a következő években újabb frekvenciatartományokat szabadítanak fel és értékesítenek az 5G hálózatok számára. Ezek során a már kifejezetten az FWA-topológiához illeszkedő, milliméteres hullámhosszú frekvenciasávok kerülhetnek a szolgáltatók használatába, amelyek a hálózati fejlesztéseknek köszönhetően a legmodernebb rádiós eszközökkel a korábbi néhány száz méteres hatótávolságot jelentősen felülmúlva, akár több kilométeres távolságba is képesek nagy sávszélességű elérést biztosító jelet sugározni.