Az ELTE projektje nyerte az EIT 400 ezer eurós támogatását

Kapcsolódó cikkek

Az ELTE projektje nyerte az EIT 400 ezer eurós támogatását

Az ELTE InnoChange projektje nyerte az EIT 400 ezer eurós támogatását

közszolgáltatás

3 perc

Az Eötvös Loránd Egyetem Informatikai Karának vezetésével és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával új projekt indul az innováció és a vállalkozói kultúra fejlesztésére.

Az „InnoChange: Változások előmozdítása és kapacitásépítés; úton az innovatív és vállalkozó egyetemek felé” projekt célja, hogy bővítse a felsőoktatási intézmények vállalkozói és innovációs kapacitását, erősítse ilyen irányú hajlandóságukat. További célkitűzés, hogy megerősítsék a közép- és kelet-európai innovációs ökoszisztémákat, és jobban beillesszék azokat az európai körforgásba. A partnerek különböző és egymást kiegészítő szakértelme szilárd alapot teremt majd a tudásháromszög-alapú innovációs oktatás megvalósításához.

Az erre létrejött konzorcium szoros kapcsolatban áll az EIT Digital szervezettel, és célja a hálózat további bővítése a digitális átalakulás felgyorsítása érdekében. A projekt erősségei az adott tudományos szakterületből (informatika, digitális átalakulás) és az egyetemi környezet, az ipar és a magánszervezetek adta sokszínűségből fakadnak.

Az InnoChange konzorciumot a koordináló intézmény, az ELTE Informatikai Kara hozta életre, amely az EIT Digital tagja és az EIT Digital Budapesti Csomópontjának alapító felsőoktatási intézménye. Az egyetemi kar kiemelt földrajzi fókuszában áll a közép-európai felsőoktatási együttműködések fejlesztése – összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiájával.

Innováció az oktatásban és a vállalkozásfejlesztésben

A 2021 decemberéig tartó nyertes pilot projekt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) HEI Initiative: Innovation Capacity Building for Higher Education programjának 400 ezer euró támogatását nyerte el, de lehetőség lesz további 18 hónapos hosszabbításra összesen 1,2 millió euró értékben.

A partnerintézmények számára az InnoChange konzorcium dolgozza ki a vállalkozástan tananyagát az ehhez kapcsolódó tanárképzést, valamint egy új innovációs modell segítségével összegyűjti és egyfajta inkubátor módjára támogatja a hallgatóktól, oktatóktól és a kutatói tevékenységekből származó innovációt.

Ezenkívül hatékony támogatást nyújt az arra érdemes korai stádiumú innovációs projekteknek, valamint gyakorlati, átfogó és sokoldalú ipari partnerségi hálózatot épít ki, és kölcsönös tanulás révén támogatási struktúrákat alakít ki a felsőoktatási intézmények vállalkozói közösségei számára.

Az InnoChange már az első hat hónapban:

  • innovációs és vállalkozói tananyagokat dolgoz ki a hallgatók, az oktatók és adminisztratív munkatársak számára;
  • kialakítja a konzorciumban meglévő vállalkozói közösségek profilját és támogatási struktúráit;
  • kidolgoz egy többéves felsőoktatási intézményi átültethetőségi tervet az intézményi változások elérése érdekében;
  • kidolgoz iránymutatásokat az InnoChange bevonására és a fenntarthatóság biztosítására;
  • valamint kialakít egy innovációs szolgáltatási keretrendszert

A projekt keretében oktatást biztosítanak 130 hallgató, 12 oktató és 12 nem oktatói státuszban lévő munkatárs számára. A mentorálás igénybevételére 12 hallgatónak, 4 oktatónak és 4 nem oktatói státuszban lévő munkatársnak nyílik lehetősége, illetve 2 induló startupot is támogatni fognak.

Az ELTE Informatikai Kar konzorciumvezetőként a következő intézményekkel és szervezetekkel működik együtt: Babeș-Bolyai Egyetem (Románia), Heriott-Watt Egyetem (Egyesült Királyság), Pavol Jozef Šafárik Egyetem (Kassa, Szlovákia), Pajszij Hilendarszki Egyetem (Plovdiv, Bulgária), Startup Wise Guys Accelerátor (Észtország), GE Healthcare Hungary (társult stratégiai partner) és Campden BRI Hungary (társult stratégiai partner)

Az EIT-ről

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egyedülálló uniós kezdeményezés, mely erősíti Európa innovációs képességét azáltal, hogy megoldásokat keres a sürgető globális kihívásokra. Továbbá segítséget nyújt a vállalkozói tehetség kibontakoztatásához annak érdekében, hogy fenntartható növekedést és képzett munkaerőt igénylő munkahelyeket teremtsen Európában.

Az EU kutatási és innovációs keretprogramjának a Horizone Europe-nak a szerves része. Az intézet támogatja a vezető vállalatok, kutatólaboratóriumok és egyetemek közötti dinamikus páneurópai partnerségeket, az EIT tudás- és innovációs közösségeket.