Az IoT tiszta vizet önt a pohárba Az ABB digitális vezérlési és hálózatfelügyeleti technológiáival is növelhető egy város elöregedett ivóvízhálózatának üzembiztonsága. Jó példa erre Ho Si Minh hálózatának felújítása. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3018/articles/20170802162210/iot-vizgazdalkodas.jpg

Az IoT tiszta vizet önt a pohárba

2017. augusztus 2. 16:45
2'
Az ABB digitális vezérlési és hálózatfelügyeleti technológiáival is növelhető egy város elöregedett ivóvízhálózatának üzembiztonsága.

Jó példa erre a vietnámi nagyváros, Ho Si Minh ivóvízhálózatának felújítása. A korábban halászatra alapozott gazdaságra támaszkodó nagyváros alig 50 év alatt Vietnám gazdasági központjává nőtte ki magát, és az ország legnagyobb városává fejlődött. 

M2M a vízpazarlás ellen

A gyors fejlődést veszélyezteti az elöregedő városi infrastruktúra, így az ivóvízhálózat működése is. 2016-ban a szivárgó és sérült csövek miatt Ho Si Minh városban a tisztított ivóvíz 30%-a veszendőbe ment. A vízveszteség egyedül a tavalyi évben túllépte a 150 millió köbmétert. A helyzet súlyosságát érzékelteti a tény, hogy a fejlett nagyvárosokban ez a mérték 5 és 10% között mozog.      

Lépést tartani a növekedéssel 

A Saigoni Vízművek (SAWACO) elkezdte az ivóvízhálózat nagyszabású felújítását. A projekt célja, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10%-ra csökkentsék. A felújítási projekt során bővítik a jelenlegi hálózat teljesítményét, a kisebb, elkülönülő alhálózatokat bekapcsolják a fő ivóvízhálózatba, csökkentik a vízszivárgás mértékét, a hálózat állapotának valós idejű vezérlésével és felügyeltével megelőzik a súlyos üzemzavarokat. 

A fent körvonalazott ambiciózus, összetett célok eléréséhez az ABB speciális megoldást tervezett. A felújítási projekt keretében több adatgyűjtő pontot telepítenek az ivóvízhálózatba, ahol a beépített szenzorok és mérőkészülékek a vízhozam mérésével és az üzemi nyomás ellenőrzésével lehetővé teszik, hogy a SAWACO digitálisan és valós időben felülegyelje a hálózat állapotát.

A közműtársaság képes lesz folyamatosan észlelni, elemezni és kezelni az ivóvízhálózaton fellépő eseményeket, az elemzett adatok döntéselőkészítő és végrehajtható információkká alakításával pedig csökkenteni tudja a vízveszteségeket. Az ABB osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszerét (DCS), kifejezetten az ivóvízellátó és a szennyvízrendszerekhez fejlesztették ki. A vezérlőrendszer az üzemi és technológiai adatok gyűjtésével, elemzésével és az adatok döntéselőkészítő, végrehajtható információkká alakításával jelentős többletértéket nyújt az ügyfelek számára. A DCS alkalmazása lehetővé teszi, hogy csökkentsék a projekt kockázati szintjét, költséget takarítsanak meg, lerövidítsék az átfutási időket, javítsák az eszközök teljesítményét és a jövedelmezőséget is.

A gyártó ehhez a kritikus projekthez terepi műszerezést és érzékelőket szállít, melyek kritikus alkotóelemnek számítanak, mivel ezek feladata, hogy kiváló minőségű adatokat biztosítsanak a vezérlőrendszer számára.   

„Ho Si Minh-város ivóvízhálózat-felújítási projektje és az ehhez hasonló többi fejlesztés is jól mutatja, hogy milyen lehetőségeket kínál a fejlett automatizálás a gombamód növekvő, de elavult infrastruktúrával rendelkező nagyvárosok számára” – nyilatkozta Kevin Kosisko, az ABB Power Generation & Water ügyvezető igazgatója.

A figyelmébe ajánljuk:

Előrelátó tervezés védheti meg a városokat

Az intelligens rendszerek számos területen segíthetnek a városoknak, ha viszont telepítéskor nem figyelnek a megfelelő biztonsági óvintézkedésekre, könnyen hackertámadás áldozatává válhat az egész hálózat.

Smart city: így nyerhetnek a városok

Az idő előrehaladtával és a technológia folyamatos fejlődésével együtt otthonunk, településünk egyre fejlettebb és az optimista várakozások szerint egyre élhetőbb lehet.

IoT-alapú vízgazdálkodás az aszályok ellen

A Dolgok Internete nagy segítséget jelenthet a mezőgazdasággal foglalkozók számára, akik folyamatosan próbálnak új megoldásokat keresni a vízgazdálkodás problémáira. A felelős környezetgazdálkodás gyakorlati jelentőségén túl az IoT használatával a költségek is csökkenthetők.
Olvasson még a témában:

Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa nemcsak hatalmas felhőkarcolóival és pazar látványosságaival szeretne kitűnni, hanem azzal is, hogy a legmodernebb technológiák felvonultatásában is élen jár. Így nem meglepő, hogy már önvezető légitaxi is repült a város felett.