Az M2M csípi fülön a vízpazarlókat

Az M2M csípi fülön a vízpazarlókat

Az M2M csípi fülön a vízpazarlókat

közszolgáltatás

3 perc

Az amerikai Cincinnati városában érzékelőket szereltek a vízellátó rendszerbe, így próbálják átgondoltabbá tenni a lakossági fogyasztást, a készletgazdálkodást, illetve biztosítani a megfelelő minőségű ivóvizet.

A vízkészletek pazarlása, az egyre felelőtlenebb fogyasztási szokások, illetve az ivóvizek minőségének ellenőrzése jelenti az egyik legnehezebb kihívást a környezetvédők számára. A legújabb összesítések szerint a vízfogyasztás az utóbbi 50 év során háromszorosára emelkedett világszerte, komoly fejtörést okozva a hatóságoknak és a közműszolgáltatóknak. Az amerikai Cincinnati városában a gépek közötti kommunikációra épülő M2M-technológia révén igyekeznek ellenőrzés alatt tartani a lakossági fogyasztást, illetve biztosítani a megfelelő minőségű ivóvizet.

Faragja le vízszámláját egy okosöntözővel >>A növekvő népességszám, az átgondolatlan lakossági vízfogyasztás, továbbá a rosszul megtervezett mezőgazdasági öntözőrendszerek egyaránt hozzájárulnak, hogy a globális vízkészletek rendkívüli gyorsasággal apadnak. Cincinnati most igyekszik úttörő szerepet játszani abban, hogy felhívja a figyelmet arra, mekkora segítséget nyújthat a globális kihívások közepette a modern technológiák bevetése. Az amerikai városban egyébként már évek óta küzdenek a vízellátást biztosító infrastruktúra elöregedésével, a csatornák gyakran eldugulnak, és a háztartások vízfelhasználása is egyre kritikusabb szinteket ér el.

A városatyák ezért úgy döntöttek, hogy megállapodást kötnek a vezeték nélküli szolgáltatásokat nyújtó Qualcomm Technologies és CH2M Hill vállalatokkal. A közös fejlesztések egyebek közt hozzájárulnak, hogy a háztartások folyamatosan kifogástalan minőségű ivóvízhez jussanak, emellett támogatják a vízfogyasztási szokások átgondoltabbá tételét, a megfelelő készletgazdálkodást. Az innovatív M2M-megoldásoknak köszönhetően Cincinnati felzárkózik a világszerte egyre jobban terjedő okosvárosok sorába, megbízható, kiváló minőségű és hosszú élettartamú szenzorokat építve be a vízhálózatba.

Okos "karkötővel" is csökkenthető a vízszámla >>Az amerikai város számtalan előnyét élvezheti az intelligens fejlesztéseknek. A vezeték nélküli kapcsolat lehetővé teszi, hogy a közműszolgáltató percről percre frissülő adatokat kapjon a víz minőségéről és összetételéről. Hogyha valahol szennyezett anyag kerül a hálózatba, vagy szivárgást észlelnek, akkor azonnal közbe tudnak lépni, hogy a hibát kijavítsák. Ezáltal a minőségi és a mennyiségi vízkészletezési problémákat is könnyedén kiküszöbölheti a közműszolgáltató.

A CH2M Hill igazgatója, Ken Thompson szerint az egész Egyesült Államokban küzdenek a vízpazarlásból és az átgondolatlan fogyasztási szokásokból adódó gondokkal a városvezetők és közműszolgáltatók. Az M2M-megoldások azonban teljesen új alapokra helyezhetik a készletekkel való felelős gazdálkodást, ebben a folyamatban játszhat most úttörő szerepet Cincinnati. A város egy rendkívül hatásos eszközt kapott a kezébe, amellyel gyűjtheti, feldolgozhatja és elemezheti a fogyasztásra és a vízminőségre vonatkozó adatokat. A projektben részt vevő cégek reményei szerint Cincinnati csupán az első, és nem az egyetlen város lesz, ahol hasonló fejlesztéseket visznek véghez, hiszen az ország határain túl is sok város és közösség szorulna ilyen jellegű beruházásokra.

Forrás: M2M Now