Az okosvárosokban a lámpaoszlopok is sokkal többet tudnak

Kapcsolódó cikkek

Az okosvárosokban a lámpaoszlopok is sokkal többet tudnak

Az okosvárosokban a lámpaoszlopok is sokkal többet tudnak

közszolgáltatás

3 perc

Eredeti funkcióján felül a világítótest és az oszlop átalakulhat a környezetet monitorozó állomássá, WiFi hotspottá, de besegíthet az elektromos autók töltésében, és biztonsági- vagy forgalommenedzselő kamerákkal is felszerelhető.

Az intelligens oszlopok úgy növelik a városszervezés hatékonyságát, hogy közben nem kell újabb és újabb különálló eszközökkel telezsúfolni a teret. Azáltal pedig, hogy a tereptárgyak szoftverirányítással és adatküldésre képes érzékelőkkel láthatók el, a különféle smart city applikációkkal is kompatibilisek lehetnek.

Íme, néhány példa, hogy a különböző földrészeken milyen beruházások valósultak már meg, vagy milyen fejlesztéseket terveznek:

Huntington Beach

A kaliforniai városban még tavasszal jelentették be, hogy Smart Fusion elnevezésű oszlopokat telepítenek mintegy kétszáz ponton. Ezek a fúziós okoseszközök nemcsak LED-lámpákkal, hanem olyan, kívülről nem látható antennákkal is fel lesznek szerelve, amelyek szélessávú wifi-jelerősítőkként is működnek.

Sydney

Az ausztráloknak is az ingyenes wifi jutott először eszükbe. A Királyi Botanikus Kertben úgynevezett Smart Node oszlopok találhatók. Ezeken a látogatók beengedésére is képes wifi-kapcsolaton kívül energiatakarékos LED-világítást, jelzőfényeket és parkőrhívó gombokat helyeztek el, de gondoltak a különféle töltésre alkalmas konnektorokra és az e-autók töltésére is.

Új-Delhi

Az indiai városban a LED-világítás és a wifi mellett a légszennyezés mérésére alkalmas szenzorokat és a biztonsági kamerákat tartották fontosnak, amikor kiválasztották a megfelelő eszközt. A beruházás az állam és magánszféra együttműködésére épülő PPP-modellben valósul meg. A számban egyelőre még elenyésző intelligens lámpaoszlopok valós időben küldenek környezeti-, közlekedési-, biztonsági- és más információkat a helyi tanács megfelelő irodájának, ahonnan így hatékonyabban kezelhetők a különféle helyzetek. 

Dubaj

Az okosvárosi infrastruktúrát építő arab ország a francia Ragni Group-pal karöltve fejleszt és helyez ki lámpatartókat, amelyek sokféle IoT-alapú (Dolgok Internete) megoldást biztosítanak. A máshol megszokottakon felül a beruházás célja az okos- és környezetbarát közlekedés, az önvezető járművek és a további IoT-fejlesztések elterjedésének támogatása.

Csiangszu tartomány

A kelet-kínai területen már két éve 3000 okososzlop installálását jelentették be. A tereptárgyak a wifin, a biztonsági kamerákon, a környezetmonitorozáson és az e-autós töltőpontokon kívül akár digitális hirdetőoszlopokként is működhetnek, amelyeken a közbiztonsággal, a közlekedéssel vagy az időjárással kapcsolatos információk jeleníthetők meg.

Kilátások

Az újabb és újabb együttműködések mellett a piac mérete sem elhanyagolható, a Navigant Research szerint ugyanis 2026-ra ez a szegmens elérheti a 73 millió dolláros bevételt. Az okososzlopok egyre többet érhetnek a jövőben már csak azáltal is, hogy segítik a mobilhálózatok és a várva várt 5G működését.

Az Internet of Business a fentieken túl azt a projektet is kiemelte, melyben az intelligens fényforrások a körülményekhez igazítják fényerejüket, így csökkentik a fényszennyezést, és ezáltal a városokban is többet láttatnak az éjszakai égboltból. De olyan oszlopot is fejlesztettek már, amely a világításon túl a szúnyogirtásban is besegít.