Balatonon és vidéken is bővül a Vodafone 5G hálózata

Kapcsolódó cikkek

Balatonon és vidéken is bővül a Vodafone 5G hálózata

Balatonon és vidéken is bővül a Vodafone 5G hálózata

közszolgáltatás

2 perc

A Vodafone Magyarország idén is folytatja az 5G hálózati lefedettségének a bővítését: Budapest belvárosa és Zalaegerszeg után vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatódik a bázisállomások fejlesztése. Ezzel a Vodafone 5G állomásainak száma országosan mintegy 300-ra emelkedik, aminek köszönhetően már több százezren tapasztalhatják meg az újgenerációs mobilhálózat képességeit. A szolgáltató ezzel újabb jelentős lépést tesz annak érdekében, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalába tartozzon.

A Vodafone Magyarország a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben az élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500MHzes frekvenciakészletének köszönhetően.

A tavalyi év során a távközlési cég több tesztet is bemutatott ennek segítségével az újgenerációs hálózat kiemelkedő sebességét és minimális késleltetési idejét demonstrálva – a többi között a ZalaZone tesztpályán és a budapesti Vodafone székházánál egy távolról, 5G kapcsolaton keresztül irányítható személyautó segítségével.

2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción. Az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal – amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére – a szolgáltató jó helyzetbe került ahhoz, hogy tömegesen biztosíthassa a hazai vállalkozásoknak és a lakosságnak a legújabb technológia által nyújtott lehetőségeket.

Az 5G hálózat fejlesztése és kiépítése idén is folytatódik: a szolgáltató 5G technológiát biztosít Budapesten és környékén, nagyobb megyeszékhelyeken illetve a Balaton körül is.

A mostani fejlesztésben a következő megyeszékhelyek érintettek, az állomások jellemzően a belváros frekventált részein, illetve egyetemek környékén helyezkednek majd el: Miskolc, Győr, Debrecen, Székesfehérvár, valamint Pécs, Szeged és Eger.

Az 5G fejlesztések nagy részét Budapesten és környékén, több országos jelentőségű intézményben végzik az év során.

Kiemelten fontos a balatoni régió

A hálózatfejlesztések a nyári szezon közeledtével a balatoni régióban is elkezdődnek, a szolgáltató a tó körül teljes egészében bővíti 4G hálózati kapacitásait, illetve a Balaton két „fővárosában” elindul az 5G szolgáltatás. Balatonfüreden és Siófokon várhatóan a nyár második felére lesz elérhető a szupergyors sebességű mobilhálózat az ügyfelek számára.

„A Vodafone Magyarországnak kiemelten fontos a balatoni régió, az utóbbi években folyamatosan fejlesztettük hálózatunkat a térségben, melynek köszönhetően a tó mentén mindenhol elérhetővé vált 4G+ szolgáltatásunk. A balatoni régió és vállalatunk közös története most tovább folytatódik, hiszen ismét fejlesztjük a 4G kapacitásokat. Várhatóan augusztustól már Balatonfüreden és Siófokon is elérhetővé válnak az 5G kínálta lehetőségek, ezzel is segítve a belföldi turizmus élénkülését és a helyi vállalkozások működését” – összegezte Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke.

Az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A Vodafone portfóliójában jelenleg hat 5G-képes készülék kapható: a Samsung Galaxy S20 Ultra 5G DS, Samsung Galaxy S20+ 5G DS, Samsung Galaxy Note 10+ 5G, Huawei P40 Pro 5G Dual SIM, OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM és a Xiaomi Mi 10 5G. További készülékekkel a szolgáltató folyamatosan frissíti 5G-képes portfólióját.