Biztonsági rések az okosvárosokban

Biztonsági rések az okosvárosokban

Biztonsági rések az okosvárosokban

közszolgáltatás

2 perc

A biztonsági szakértő szerint az okosvárosokban üzembe helyezett készülékek sokkal gyakrabban esnek majd áldozatul apróbb csínytevéseknek, mint adathalászok összehangolt, nagyszabású támadásainak.

IoT: a kockázatokkal is számoljon >>Bár a smart city, az intelligens áramhálózatok, illetve a korszerű közlekedési rendszerek kiépülése számos módon teszi egyszerűvé és kényelmesebbé a lakók életét, az egymással kommunikáló készülékek biztonsági kockázatokat is rejtenek. A világhálón keresztül összekapcsolódó eszközök ugyanis korábban elképzelhetetlen mennyiségű adatot gyűjtenek a környezetükről és a felhasználói szokásokról, és a személyes információkat vezeték nélküli hálózaton továbbítják egymás között. A legtöbb fejlesztő cég azonban nem gondoskodik arról, hogy az adatokat titkosítsa vagy kódolja, és emiatt a korszerű eszközök támadási felületet kínálhatnak a hackerek számára.

Az F-Secure biztonsági elemzője szerint az okosvárosokban rengeteg információ gyűlhet ugyan össze több különböző forrásból, amelyek egyaránt hozzájárulnak a városlakók életszínvonalának emeléséhez, viszont potenciális veszélyforrást is jelenthetnek, ha nem kellően biztonságosak. Sean Sullivan úgy véli, sokkal gyakoribbak lesznek az apróbb „csínytevések” – amikor például megbabrálják az autópályák melletti kivetítők jelzéseit, vagy amikor egy napra kikapcsolják az áramellátást, így okozva káoszt a tömegközlekedésben – mint a nagyszabású támadások.

A szakértő megemlítette, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi néhány év során több okosmérőt is meghekkeltek a háztartásokban, ami a közműszolgáltató cégeknek évi több millió dolláros kiesést okoz. A felhasználók ugyanis előfordul, hogy újra tudják programozni a készülékeket, hogy ingyen jussanak áramhoz, mára a visszaélések száma olyan méreteket öltött, hogy az FBI is elkezdte vizsgálni az esetet.

Kívánságlista: erre utaznak az okosvárosok vezetői >>A Sophos biztonsági megoldásokat kutató részlegének globális vezetője szerint azok a berendezések, melyekre napjainkban a nemzeti energiaellátó rendszerek épülnek, többnyire izoláltak, hogy a megfelelő szintű biztonságot garantálják. Emellett a készülékeket olyan protokoll alapján működtetik, amely jelentősen eltér a mindennapokban használt megoldásoktól. Ha viszont a rendszer egyik lába meggyengül, akkor azonnal jönnek a problémák – tette hozzá James Lyne.

Napjainkig a hackerek szerencsére nem egyesítették az erőiket, hogy nagymérvű támadást intézzenek a városokban működő készülékek ellen. A szakértő azonban úgy véli, hogy mindez elsősorban annak köszönhető, hogy egy hasonló akció nem állt eddig sem pénzügyi, sem politikai szempontból az érdekükben. „A legnépszerűbb célpontot továbbra is azok a berendezések jelentik, amelyeket a hétköznapi fogyasztók használnak, ugyanis ez hozza az adathalászok számára a legtöbb pénzt, viszont ha az eszközök a jövőben egyre inkább összekapcsolódnak a világhálón keresztül, akkor az eddigi gyakorlat is megváltozhat” – emelte ki James Lyne.

Forrás: The Guardian