Cápafigyelő drónokat is bevetnek Kaliforniában

Kapcsolódó cikkek

Cápafigyelő drónokat is bevetnek Kaliforniában

Cápafigyelő drónokat is bevetnek Kaliforniában

közszolgáltatás

1 perc

Drónokkal és más fejlett technológiai eszközökkel figyelik a nagy fehér cápákat a dél-kaliforniai partoknál. A tudományos kutatás célja, hogy jobban megértsék a tengeri ragadozók viselkedését az emberek közelében.

A Kaliforniai Állami Egyetem Del Mar-i cápalaboratóriumának kétéves kutatásában a légi megfigyelést drónokkal végzik, a vízben pedig merülő robotokat használnak. Néhány állatra jeladót is erősítettek, amellyel figyelni lehet a mozgásukat.

A cápák ritkán támadnak emberre, de harapásuk halálos lehet. Ugyanakkor az ember sokkal több cápát öl meg, mint amennyi ember cápatámadás áldozatává válik.

A tengerészeti hatóságok közlése szerint hétfőn egy 63 éves New York-i nő halt meg az Atlanti-óceánban, miután egy nagy fehér cápa úszás közben megtámadta.

Chris Lowe, a laboratórium igazgatója elmondta: annak ellenére, hogy a cápapopuláció nő, és egyre több az ember a vízben, mégsem nőtt a támadások száma. Sőt, egyes években éppenséggel csökkent. „Ez arra enged következtetni, hogy nem szereplünk az étlapjukon. Alkalmanként azért történnek balesetek” – fűzte hozzá.

A laboratórium kutatói a Santa Barbara és San Diego közötti partszakasz vizeit figyelik drónokkal. Megszámolják, hogy hány cápa és hány ember van a vízben, és azt is jegyzik, hogy milyen közel úsznak az állatok az emberekhez és a parthoz. Del Marban egyébként a nagy fehér cápák ivadékgondozásával is foglalkoznak.

Lowe szerint a kutatás segíthet a mentőszolgálatnak a fürdőzők védelmezésében. Információkkal szolgálhat a tengeri ragadozók viselkedéséről, és kiderülhet, hogy vannak-e agresszívebb fajok közöttük. Azt is kutatják, hogy milyen környezeti tényezők növelhetik a cápák emberrel való találkozásának valószínűségét – idézte az MTI összefoglalóját a Trend FM.