Digitális igazolványokat vezethetnek be Csehországban

Kapcsolódó cikkek

Digitális igazolványokat vezethetnek be Csehországban

Digitális igazolványokat vezethetnek be Csehországban

közszolgáltatás

1 perc

Az ország lakosai nemsokára saját mobilkészülékükön tárolhatják és mutathatják be személyi igazolványuk és jogosítványuk digitális mását.

Ebben az esetben nincs szükség arra, hogy a dokumentumokat fizikai valójukban is maguknál tartsák, számolt be róla nyilatkozatában a cseh kormány. A szolgáltatást „a lehető leghamarabb”, de legkésőbb 2023-ban tervezik bevezetni.

Használatához az állami nyomda (STC) által fejlesztett eDokladovska mobilkalmazásra lesz szükség. A felhasználók az applikáció segítségével tölthetik fel és tárolhatják fizikai igazolványaik digitális iker változatát akár Androidos, akár Apple készülékeiken – a kibocsátó szerint gyakorlatilag minden okostelefonon.

Az első adatátvitel QR kód beolvasásán keresztül történik, ezután az információ Bluetooth kapcsolaton továbbítódik. A dokumentum hitelesítése offline módban is működik, és a felhasználók megbizonyosodhatnak arról, milyen adatokat adtak meg ellenőrzéskor.

Az új rendszer teljesen biztonságos, állítja az STC; az információk tárolása és a tulajdonos, illetve a hitelesítő applikációja közti adatmozgás a világszerte elfogadott ISO 18013-5 szabványon alapul. Az alkalmazás aktívan védett a műszaki tartalom visszafejtése (reverse engineering) és a felhasználók ellen irányuló hackertámadásokkal szemben.

Az új rendszer további előnye, hogy a személyi igazolványon, a jogosítványon és a tartózkodási engedélyének felül a tervek szerint a jövőben importálhatók lesznek bele más hivatalos dokumentumok is. Ilyen lehet például a gépjármű forgalmi engedélye, a születési anyakönyvi kivonat, a fegyvertartási engedély vagy a társadalombiztosítási kártya is.

A fejlesztők 2021 áprilisában mutatták be először az eDokladovka applikáció prototípusát. Akkor azt ígérték, hogy a digitális dokumentumok használatát lehetővé tevő törvény elfogadása után, reálisan akár egy éven belül is megjelenhet az új rendszer.

Forrás: