Elárverezi a Vodafone a világ első SMS-ét

Kapcsolódó cikkek

Elárverezi a Vodafone a világ első SMS-ét

Digitális műtárgyként árverezi el a Vodafone a világ első SMS-ét

közszolgáltatás

3 perc

Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a vállalat hálózatán keresztül, és a Vodafone alkalmazottja, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt: Merry Christmas, azaz Boldog Karácsonyt! Az SMS-t nem helyettesíthető tokenként árverezik el a franciaországi Aguttes aukciósház egyedülálló eseményén. A vevő Ether kriptopénzzel fizethet, és kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. A Vodafone a bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

„Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) hirdetjük meg árverésen, hogy az értékesítésből befolyó összeggel társadalmunk egyik legégetőbb kihívására megoldást kereső szervezetet támogathassunk” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

„Hiszünk abban, hogy úttörő szerepünk és a technológia együttesen megváltoztathatják a világot, amikor az emberek szolgálatába állítjuk és összekapcsoljuk őket” – tette hozzá.

A rövid szöveges üzenet csaknem három évtizeddel ezelőtti továbbítása meghatározó pillanat volt a mobilkommunikációs technológia történetében. 1999-ben, hét évvel azután, hogy sor került az első SMS továbbítására a Vodafone hálózatán keresztül, lehetővé vált a szöveges üzenetek több hálózaton keresztüli küldése, ami felgyorsította használatukat és népszerűségüket.

Ma már világszerte emberek milliárdjai küldenek üdvözleteket karácsony, újév sok más ünnep alkalmából, szöveges üzenetek, videók, hangüzenetek és emojik formájában. A mobiltelefonra elküldött legelső „Boldog Karácsonyt!” SMS nélkül ma kevésbé lenne összekapcsolva a világunk.

Az SMS-alapú múltból az NFT-re épülő jövő felé

Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére nagyon népszerűvé vált a rövid szöveges üzenet, napjainkban pedig hasonló népszerűségnek örvend a blokklánc-technológia. Világunk a digitális technológiák által meghatározott új korszakba lépett, melyben az internet és az online alkalmazások folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben fejlődnek.

Az elmúlt 12 hónapban áttörést sikerült elérni a blokkláncokban generált és tárolt „nem helyettesíthető tokenek” tekintetében. Ezek a tokenek a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolásaiként szolgálnak, amelyek digitálisan bizonyítják egy adott eszköz tulajdonjogát.

A non-fungible kifejezés magyarul: nem helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy az NFT-k megváltoztathatatlanul és egyértelműen bizonyítani képesek például egy eszköz tulajdonjogát és az ahhoz kapcsolódó szavazati jogokat. Az NFT tulajdonosa a saját blokklánc-pénztárcájában tárolja – ami gyakorlatilag egy digitális pénztárca.

A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek.

Történelmi pillanat egy jó ügyért

A blokklánc-technológia és az NFT-k elterjedése hasonló jelentőségű ahhoz, mint amikor a távközlési cég a legelső szöveges üzenetet továbbította. A Vodafone most saját történelmi pillanatát, a világ legelső SMS-ét teszi halhatatlanná a blokkláncban azzal, hogy 2021. december 21-én digitális műtárgyként árverésre bocsátja.

A folyamat során az „első SMS” egyedi darabként kerül értékesítésre. Az exkluzív egyedi NFT (1/1 Edition) garantálja az első SMS eredeti kommunikációs protokolljának egyedi, részletes másolatának tulajdonjogát. Az árverést Párizsban az Aguttes, Franciaország első független aukciósháza rendezi meg. Az elsősorban a nemzetközi műtárgy- és luxuspiacon aktív vállalat a világ minden tájáról vár licitálókat az értékesítésre.

Ahogy Maximilian Aguttes, az Aguttes fejlesztési vezetője fogalmazott: „az első nyomtatott könyv, az első telefonhívás, az első e-mail – mindezek a találmányok megváltoztatták az életünket és a világ kommunikációját. Ez az 1992-ben fogadott első szöveges üzenet az emberiség és a technológia fejlődésének történelmi tanúsága és egy igazán örömteli üzenetet tartalmazott: Boldog Karácsonyt!”.

A Vodafone az árverés teljes bevételét az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának(The UN Refugee Agency) ajánlja fel, annak a 82,4 millió embernek a támogatására, akik konfliktusok és üldöztetés miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.

„A technológia mindig is képes volt újítani és megváltoztatni a világot. Az úttörő technológia és a társadalom javát szolgáló mozgalom ezen kombinációja révén az UNHCR továbbra is segíteni tudja a menekülteket és az otthonukból elűzött embereket, lehetőséget adva nekik, hogy megváltoztassák életüket, és jobb jövőt építsenek maguknak, szeretteiknek és annak a közösségeknek, amelyben élnek.” – fogalmazott Christian Schaake, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Magánszektor Partnerségi Szolgálatának vezetője.