EdTech: magyar programozóiskola az európai top 100-ban

Kapcsolódó cikkek

EdTech: magyar programozóiskola az európai top 100-ban

EdTech: magyar programozóiskola az európai top 100-ban

közszolgáltatás

2 perc

A HolonIQ nagyvállalatokkal, állami intézményekkel, kormányokkal működik együtt világszerte. A piackutató cég elsősorban az oktatásban működő innovációkra fókuszál, és rendszeresen számol be az egyes részterületek legnagyobb hatású vállalkozásairól. Ezúttal a HolonIQ Europe az EdTech szektor 100 legígéretesebb szereplőjét listázta, közöttük a Codecoolt.

A top 100-ba egy másik magyar résztvevő, az interaktív mesekönyveket fejlesztő Bookr Kids is bekerült a több mint ötezer európai startup közül.

A kiválasztás során vizsgálták a piac minőségét és relatív aktivitását, a szolgáltatás minőségét és egyediségét, a társaság szakértelmét és sokszínűségét, valamint a startup pénzügyi helyzetét. Ezeken felül döntő szerepet játszott a növekedés mértéke és az alapítás óta elért eredmények is. 

A 2015-ben Miskolcról indult programozóiskola eddig 12,5 millió euró befektetést kapott, és már négy országban tudta kiépíteni a jelenlétét. Ezzel a régió digitális transzformációjára is jelentős hatással van. Miközben a hagyományos képzésből kikerülő informatikai szakemberek száma nem elegendő a térségben, a fókuszáltan szoftverfejlesztésre képzett fiatalokkal részben kielégíthetők az iparági munkaerőigények.

A HolonIQ kiválasztási kritériumai között szerepel, hogy az adott cég legyen szignifikáns szereplő a képviselt piacon, legyen újszerű és innovatív a megközelítése, a résztvevői pedig legyenek szakmailag képzettek és mind diszciplinárisan, mind szociálisan változatos hátterűek. Követelmény az is, hogy pénzügyileg is megalapozott, valódi növekedést felmutató pálya legyen a vállalkozás hátterében és a jövőképében is.

Ezen szempontok alapján a Codecool már régóta fent volt a HolonIQ radarján, hiszen a 2020-as, összesen 1250 oktatástechnológiai vállalkozást összegző iparági körképben már említették a magyar programozóiskolát.

A cég 2020 végén a The Next Web által készített Tech5 listára is felkerült. Ebben 20 országból a legalább 5 éve működő – így aztán már nem is annyira startup, hanem inkább – scale-upokat gyűjtik össze, ebben lett a legígéretesebbek shortlistjén magyar befutó a Codecool.