EdTech: Londonban mutatkozik be az oktatás jövője

Kapcsolódó cikkek

EdTech: Londonban mutatkozik be az oktatás jövője

EdTech: Londonban mutatkozik be az oktatás jövője

közszolgáltatás

2 perc

Futurisztikus szakmai tartalmakkal, neves előadókkal és a 22. századot idéző vívmányokkal várta az érdeklődőket január 24. és 27. között a londoni Bett szakkiállítás.

A Microsoft és a McKinsey közös globális kutatása alapján a modern technológiai eszközök és megoldások a tanárok idejének akár 20-30%-át is megtakaríthatják, amelyet diákjaik javára fordíthatnak. Ennek az oktatási technológiának a high-tech show-ja a British Educational Training and Technology (Bett).

Az eseményre idén mintegy 103 EdTech (Education Technology, oktatástechnológiai) startupot, 850 iparági szereplőt és több mint 34 ezer résztvevőt vártak a világ 131 országából.

Ezekre lesz szüksége a jövő munkavállalóinak

Instant iskolákkal segít Afrikában a Vodafone

A kétezer 12-18 éves tanulót, valamint kétezer pedagógust megkérdező kutatásból az is kiderül, hogy a negyedik ipari forradalom nyertesei azok a diákok lesznek, akik magas fokú problémamegoldó képességgel, kreativitással, kritikus gondolkodásmóddal és kognitív készségekkel rendelkeznek.

Ez annyiban nem meglepő, hogy a technológiai fejlődéssel fokozatosan egyre magasabb szintűvé váló automatizációval minden eddiginél fontosabbá válnak a szociális és érzelmi intelligencián alapuló készségek. A kutatás alapján pár éven belül akár 30-40%-kal több munkakörben már ezek lehetnek meghatározók.

A megkérdezett fiatalok ugyanakkor úgy érzik, az oktatási rendszer egyelőre nem követi ezt a változó trendet. Alig több mint 40%-uk nyilatkozta, hogy megfelelő felkészítést kap a munka világába való belépéshez, a többség pedig különösen nagy hiányt érez a fenti készségek és képességek fejlesztésében.

A tanárokat még nem lehet gépekre cserélni

„A digitális átalakulás előnyeinek kiaknázásához elengedhetetlen annak felismerése, hogy ma a diákok máshogy sajátítanak el dolgokat, mint akár csak öt évvel ezelőtt. A tanárt egyelőre nem lehet gépre cserélni, a fejlett technológia azonban hatékony segítség az olyan készségek fejlesztéséhez, mint a kreativitás vagy az együttműködési képesség” – véli Merényi Ádám, a Microsoft oktatási üzletágának magyarországi vezetője.

A világcég sem maradhat ki a Bett kiállítói közül: Barbara Holzapfel, a Microsoft oktatási területének ügyvezető igazgatója és Anthony Salcito oktatásért felelős vezérigazgató-helyettes is tart szakmai előadást, valamint a vállalat is számos bejelentéssel készült az eseményre.

A OneNote új funkciójának köszönhetően az oktatók számára még könnyebbé válik az iskolai feladatok kiosztása és értékelése, a PowerPointban pedig ezentúl felvételeket készíthetnek a tanóráról, amelyet azonnal meg is oszthatnak diákjaikkal a Microsoft Teams-be integrált Stream csatornájukon. A Minecraft: Education Edition játékos oktatóprogram legújabb frissítése a kémiaoktatásban hoz újdonságokat, az együttműködő partnerek között található a NASA, a Lego és a BBC Earth is.