Egyedül tanul nyelveket a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

Egyedül tanul nyelveket a mesterséges intelligencia

Egyedül tanul nyelveket a mesterséges intelligencia

közszolgáltatás

1 perc

A gépi tanulásnak és az AI-technológiának köszönhetően egyre pontosabban dolgoznak a fordítórobotok.

Eddig is számos online szolgáltatás létezett, mely mesterséges intelligencia segítségével fordította le a szövegeket, elég csak az ingyenes Google Translate-re gondolni.

Pilot: profi tolmács a fülben

Ezek a rendszerek általában hosszú programozás és emberi beavatkozás segítségével tanulták meg a nyelveket. Általában rendelkezésre állt számos szöveg, melyet már ember fordítók korábban átültettek egyik nyelvből a másikba.

Ezeket átolvasva a gépek hamar megtanulhatják, milyen mondatokat hogyan kell fordítani. Amikor valamit elrontanak, a programozók megmutatják nekik, hol hibáztak, így legközelebb már „okosabbak” lesznek.

Ehhez képest a Baszk Egyetem és a Facebook párizsi munkatársai által fejlesztett algoritmusok már egyedül is képesek nyelveket tanulni. „A szakemberek szerint bár a két algoritmus gyengébben teljesített, mint a Google-fordító vagy az ember, de ígéretesnek tűnik a technológia. Főleg, ha azt nézzük, hogy mindkét algoritmus egy nap alatt képes volt megtanulni a fordításhoz szükséges nyelveket” – idézte az eredményeket publikáló ScienceMag portált a hvg.hu.

A fejlesztéseknek köszönhetően egyre reálisabbnak tűnik, hogy a fordítórobotok olyan nyelveken is gyorsan megtanulhassanak, melyekről csak nagyon korlátozott számban érhetők el kétnyelvű dokumentumok.