Egyetemi szak lett a Dolgok Internetéből

Egyetemi szak lett a Dolgok Internetéből

Egyetemi szak lett a Dolgok Internetéből

közszolgáltatás

2 perc

A Floridai Nemzetközi Egyetem az Egyesült Államokban elsőként vezette be a Dolgok Internete (IoT) alapképzést. Kenneth G. Furton rektor szerint a képzés arra lesz jó, hogy a diákok olyan állásokat teremtsenek a segítségével, amelyek ma még nem is léteznek.

Miközben egyre több cég alkalmaz internetre csatlakoztatott eszközökkel kapcsolatos megoldásokat, megszületett az igény arra is, hogy létrejöjjön az erre a területre specializálódott képzés is. A floridai egyetem mérnökinformatikai karán helyet kapott új szak az IoT (Internet of Things) négy pillérére fókuszál: a hardverekre, a szoftverekre, a kommunikációra és a kiberbiztonságra. 

Keml Akkaya, a program igazgatója és a mérnökinformatikai kar egyetemi professzora hozzátette, hogy a szak ahhoz is hozzásegíti majd a diákokat, hogy elsajátítsák mindazokat a speciális tudásanyagokat, melyek szükségesek a kibertámadások megelőzéséhez és az azokra adott hatékony válaszok kidolgozásához. Emellett mindazt a technikai tudást is megszerezhetik, amely segít megerősíteni a védtelen rendszereket, és amely által a hallgatók képessé válnak az IoT-eszközök megfelelő fejlesztésére.

A képzés 2018 tavaszi félévében indul majd, 120 kredit teljesítését követeli meg, a tanterv pedig hibrid órákból épül fel, vagyis a tárgyak egy része személyes részvétel igénylő előadás, egy másik része pedig online kurzus lesz. A képzés magját fogja képezni a gépek közötti kommunikáció (M2M, machine-to-machine) és a mögötte húzódó technológiai háttér pontos ismerete. 

Korábban már egy szingapúri egyetem, a Republic Polytechnic is indított hasonló képzést. A 300 órát magába foglaló szak szintén az IoT-ra specializálódott hallgatókat képez. A hallgatóik mélyebb tudást szerezhetnek a 3D-nyomtatással kapcsolatosan, tanulnak programozást, statisztikai ismereteket és adatelemzést, illetve külön foglalkoznak az összekapcsolt eszközök által létrehozott hálózatok társadalmi hatásával is. A beiratkozási időszak már most júliusban elkezdődött, és első hallgatóik már októberben megkezdhetik a képzést.

Forrás: IoT Tech News