Egyre okosabbá válik a tömegközlekedés

Kapcsolódó cikkek

Egyre okosabbá válik a tömegközlekedés

Egyre okosabbá válik a tömegközlekedés

közszolgáltatás

1 perc

A Berg Insight előrejelzése szerint a városi és távolsági mobilitást kiszolgáló intelligens rendszerek forgalma 2023-ra eléri a 3,7 milliárd eurót Európában és Észak-Amerikában.

2018-ban a tömegközlekedésben használt intelligens közlekedési rendszerek (Intelligent Transportation Systems – ITS) európai forgalma több mint 1,5 milliárd euró volt. A prognózis szerint 2023-ra a piac mérete meghaladja a 2,15 milliárd eurót, és az összetett éves növekedési rátája (CAGR) eléri a 6,8 százalékot. Észak Amerikában is hasonló a helyzet, ott a jelenleg több mint egymilliárd eurós piac 7,3 százalékos CAGR mellett másfél milliárdosra bővülhet.

Adam Bjorkman, a kutatócég IoT-elemzője elmondta: mindkét földrészen elterjedtek a GPS-helyzetet lokalizálni képes és vezeték nélkül kommunikáló, fedélzeti számítógépek. 

Kiemelte, hogy a kelet-európai ITS-szolgáltatók jelentős növekedést könyvelhettek el a tavalyi évben. Amíg a régió országaiban fennmarad a gazdasági növekedés szintje, addig várhatóan egyre nő az ilyen technológiai megoldások iránti igény is.

„Az érett piacokon, ahol magas a penetráció, egyértelmű trend a más rendszerekkel kompatibilis, illetve a köztük lévő átjárhatóságra biztosítani képes ITxPT szabványú megoldások iránti növekvő kereslet” – tette hozzá a szakértő. Az ITxPT a közösségi közlekedési információtechnika (Information Technology for Public Transport) rövidítése.

Forrás: