Egyre több járványvédelmi feladatra használhatók a drónok

Kapcsolódó cikkek

Egyre több járványvédelmi feladatra használhatók a drónok

Egyre több járványvédelmi feladatra használhatók a drónok

közszolgáltatás

2 perc

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében egyre több helyen vetik be a pilóta nélküli repülőket. A drónok a gyógyszerek szállításán vagy a távolságtartás figyelésén túl akár lázat mérnek, és azt is észlelik, hogy hányan köhögnek.

A kanadai Draganfly cég májusban jelentette be, hogy Seattle környéki magáncégekkel működik együtt, és gépei hónapokon belül megjelenhetnek az Egyesült Államok északnyugati régiójában. A pilóta nélküli repülő eszközök bevethetők akár a távolságtartást figyelésére, de a szenzorok képesek az emberek testhőmérsékletét, pulzusát mérni, vagy azt is detektálni, ha valaki köhög.

Az infravörös technológia drónokon való használata nem újdonság, a régióban az Eastside Fire és a Rescue is használ hőszenzorokat eltűnt emberek felkutatására.

Seattle-King County közegészségügyi hivatala ugyan azt nyilatkozta, nem tervezik a szerkezetek használatát a Covid-19 elleni küzdelemben, de az ország másik végében, a floridai Daytona Beach fölött már volt példa rá, hogy megjelentek ilyen eszközök. A DJI gépei májusban arról tájékoztatták a lakosságot, hogy a vírushelyzet miatt a helyi park zárva tart.

Daytona Beach rendőrsége ugyan már tesztelte, de egyelőre nem alkalmazza a testhőmérsékletet ellenőrző technológiát. Más országokban azonban, például Kolumbiában már vannak területek, ahol az eszközök több funkcióját is használják a tömegek vizsgálatára.

Ázsiai példák, hogy Dél-Koreában robotrepülők szórják a fertőtlenítőszert, míg Kínában hasonló gépek figyelmeztetnek a kötelező távolságtartásra. A járvány kezdeti időszakában pedig a japán Antwork orvosi szállítódrónjai a kínai xinchangi kórház és a megyei egészségügyi központ között ingáztak.

Már megint a privát szféra sérülhet

Seattle polgárainak egy része kérdésre válaszolva úgy gondolja, nem lenne ellenükre a pandémiaellenes drónok bevetése a városban. Ariel Eccetturo, egy helyi lakos szerint például a szabályokat megszegők ellen hatékony lehet ez a megoldás, amely lehetővé teszi, hogy az élet visszatérjen a normál kerékvágásba.

De nem mindenki van ezen a véleményen. Egy másik lakos például attól tart, a módszer túlságosan is belelát az emberek magánéletébe. Megint más attól fél, hiába lesz egyszer vége a járványnak, a légi megfigyelés akkor sem áll le. A programot már Connecticut-ban is készültek bevezetni, ott azonban a helyi rendőrségnek a lakosok adatvédelmi aggályai miatt visszavonulót kellett fújnia.

A Draganfly cég úgy nyilatkozott, gépein nincs arcfelismerő technológia, és a begyűjtött információk nem köthetők az egyes emberekhez. Az alkalmazott szoftver és maga a rendszer nagy tömegben gyűjti az adatokat, de nem azonosít senkit. Magyarázatuk szerint a repülők, miközben figyelik a tömeget, érzékelik, ha a megszokottnál több embernek van láza vagy köhög, az így szerzett valós idejű információk pedig segíthetnek a hatóságoknak a gyors és hatékony döntések meghozatalában.

Kiemelt fotó: 123 RF  Egy drón tavasszal a görög Thesszaloniki lakosságát hangosbemondóval tájékoztatja arról, hogy a vírushelyzet miatt maradjanak otthon.

Forrás: