Elindult a Smartbin verseny

Kapcsolódó cikkek

Elindult a Smartbin verseny

Elindult a Smartbin szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő verseny

közszolgáltatás

1 perc

A székesfehérvári bemutatón Nagy István agrárminiszter kiemelten szólt a középiskolások által elindított projektről. Úgy véli, ez a fenntartható jövő első és egyben nélkülözhetetlen lépése.

Hozzátette: szerinte a fiatalság ad reményt arra, hogy élhető marad a Föld a következő generációk számára is. A kezdeményezés segíti, hogy a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben elterjedjen. A miniszter támogatásáról biztosította az alkotók törekvéseit, amelynek lényege, hogy minél többen felismerjék: egyenként, egyénenként minden egyes nap tehetnek a környezetükért.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a verseny sok embert, közösséget és céget mozgatott meg már az indulása előtt, és biztos benne, hogy a fiatalokat is meg fogja szólítani annak érdekében, hogy mindenki megfelelően gyűjtse a szemetet, később pedig egyre kevesebb hulladékot termeljen otthonában.

A Smartbin versenyt három gimnazista, Nádi Zsombor, Magda Tivadar és Zolta Szabolcs Merse valósította meg. Utóbbi az MTI-nek elmondta: egy fiataloknak meghirdetett környezetvédelmi startup versenyre készülve jött az ötletük, a verseny ugyan elmaradt a koronavírus miatt, de ők dolgoztak tovább. Később megkeresték a város polgármesterét tervükkel, aki támogatta azt, így született meg a Smartbin.

A verseny keretében a helyi fiatalok által gyakran látogatott helyekre, parkokba, játszóterekre, sportcentrumokba és iskolákba Smartbin logóval és QR-kóddal ellátott hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki, a versenyzőknek ezekbe kell elhelyezniük a szelektív szemetet. Az erről készült fotót fel kell tölteniük egy applikációban, majd hetente és havonta mennyiség alapján díjazzák a résztvevőket a kezdeményezéshez csatlakozott cégek felajánlásaiból.