Ennyit telefonáltunk és neteztünk a koronavírus hatására

Kapcsolódó cikkek

Ennyit telefonáltunk és neteztünk a koronavírus hatására

Ennyit telefonáltunk és neteztünk a koronavírus hatására

közszolgáltatás

2 perc

2020 első felében körülbelül hatodával nőtt a hívás- és harmadával az internetforgalom a koronavírus-járvány miatt, az SMS-ek száma viszont negyedével csökkent 2019 végéhez képest – derül ki a legfrissebb mobilpiaci jelentésből, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tett közzé.

Az év első felének legnagyobb változása, hogy a koronavírus-járvány és a terjedése elleni védekezés – a kijárási korlátozások, a távoktatás bevezetése, az otthoni munkavégzés széleskörű elrendelése – meghatározta a hétköznapokat, így a hírközlési fogyasztási szokásokat is.

  • A járványhelyzet hatására a hívásforgalom 13,8 százalékkal, az internetforgalom 30,1 százalékkal emelkedett 2019 év végéhez képest.
  • Az egy SIM-kártyára jutó havi átlagos hívásforgalom a lakossági előfizetőknél 14,9 százalékkal, a nem lakosságiaknál – tehát például cégeknél – pedig 21 százalékkal emelkedett, míg az adatforgalom rendre 41 és 10,7 százalékkal nőtt.
  • Ezzel szemben az előfizetők több mint negyedannyival kevesebb SMS-t küldtek.

A mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatáshoz használt, forgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 10,4 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,6 százalékponttal 68,8 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca továbbra is telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,52 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95,8 százaléka számlás előfizetésről indul.

Emberek és gépek: 4G-től az M2M-ig

A belföldön bonyolított internetforgalom hálózatok szerinti megoszlása alapján a 4G-használat aránya 2020 első negyedévéig folyamatosan nőtt 96,4 százalékra, a második negyedévben pedig enyhe visszaesés látható 94,3 százalékra, de ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

A 4G szerepe egyre jelentősebb a hangforgalomban is, az időszak végére már a hívások 40 százaléka zajlott ilyen hálózaton. Ami a beszédforgalom többi részét illeti, 52 százalék 3G hálózaton zajlott, 2G-n pedig az összes hívásforgalom 8 százaléka.

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák száma továbbra is 1,2 millió fölött van, a vizsgált időszak végére enyhe visszaeséssel.

Megtört a roaminghasználat folyamatos növekedése

A COVID-19 hatása az is, hogy a szezonális, nyáron megugró roaminghasználat folyamatos előretörése megtorpant a vizsgált időszakban: 2020 második negyedévében mindössze félmillió külföldi hívásindítás volt, ami kevesebb mint harmada a 2019 azonos időszakában mért 1,6 milliós értéknek.

Ezzel szemben, aki viszont roamingolt, az több mint kétszer olyan hosszan tette. A második negyedévben az egy roamingoló kártyára jutó havi átlagos hívásforgalom 39-ről 92 percre ugrott. Ennek az oka, hogy kevesebb kártyáról beszéltek átlagban többet.

A tanulmányból kiderül, hogy a külföldi mobilinternetezés is hasonlóan alakult. 2020 második negyedévében 570 ezer SIM-kártya bonyolított internetforgalmat, ami 40 százaléka a tavalyi azonos időszaki 1,4 milliónak. Ebben az esetben is, aki mégis külföldről internetezett, az átlagosan sokkal több adatot forgalmazott, így 0,73-ról több mint duplájára, 1,76 GByte-ra nőtt az egy kártyára jutó havi átlagos adatforgalom.

A teljes dokumentum – amely a 2015 negyedik negyedéve és 2020 második negyedéve közötti időszakot öleli fel – az NMHH honlapján olvasható.