Erdőtüzek: a drónok és szenzorok azonnal riaszthatnak

Kapcsolódó cikkek

Erdőtüzek: a drónok és szenzorok azonnal riaszthatnak

Erdőtüzek: a drónok és szenzorok azonnal riaszthatnak

közszolgáltatás

2 perc

Az elmúlt időszakban az egész világon drámaian megnőtt az erdőtüzek száma, gyakorisága és súlyossága, jelentős hatást gyakorolva ezzel a gazdaságokra, ökoszisztémákra és közösségekre. Egy új, drónokat és IoT-készülékekből származó szenzoradatokat használó fejlesztés azonban 99 százalékos pontossággal fedezi fel a természeti csapás korai jeleit.

Erről egy új kutatás számolt be, amely a világ legnagyobb, a technológiai fejlődést a zászlójára tűző műszaki-szakmai szervezete, az IEEE portálján jelent meg. A vizsgálat eredményei szerint az alkalmazott szenzortechnológia képes arra, hogy minimalizálja az esetleges tüzek fellobbanásából származó veszteségek mértékét.

A megközelítés lényege, hogy ha valahol felcsapnak a lángok, a közelben elhelyezett IoT-készülék regisztrálja azt, és amikor a területen járőröző drón a jeladója hatótávolságába ér, jelzi felé a hőmérsékleti eltérést.

Ha a repülő szerkezet az adott területen elhelyezett érzékelők közül többtől is ilyen jelzést kap, értesíti erről a központot, ami általában a helyi tűzoltóságot jelenti.

Különösen a veszélyeztetett területeken éri meg

A kutatók többféle szimulációt is végrehajtottak, hogy megtalálják, a drónok és a változó sűrűségben kihelyezett IoT-eszközök milyen kombinációja adja a legjobb eredményt.

A rendszer a legmegbízhatóbban, 99 százalékosnál is nagyobb pontossággal akkor működött, amikor egy szimulált erdő minden egyes négyzetkilométerét 420 internetes szenzor és 18 drón vigyázta.

Mivel a rendszer használatát limitálja, hogy viszonylag kis területet képes ilyen nagy pontossággal őrizni, a kutatók a megközelítést a különösen veszélyeztetett területeken javasolják alkalmazni. Úgy vélik, a nagyobb területek védelmére érdemes a technikát a hagyományos, műholdas erdőtűz-figyeléssel kombinálni.

A világban már sok helyen elterjedt a hőkamerás drónok használata a tüzek lokalizációjára és a katasztrófavédelem támogatására.

Az IEEE összefoglalójában a tűzeset felderítése több érzékelő együttes adatain alapul. Ezek a többi között érzékelik a szélerősséget, a nedvességtartalmat, és megbecsülik a hőmérsékletet.

A most fejlesztett rendszer képes lehet az erdők egyéb paramétereinek követésére is, de más területeken is működhet. Ilyen alkalmazás lehet például a nyílt vizekben megjelenő olajszennyezések felderítése.

Forrás: