Érintésmentes tömegközlekedést vezet be Dijon

Kapcsolódó cikkek

Érintésmentes tömegközlekedést vezet be Dijon

Érintésmentes tömegközlekedést vezet be Dijon

közszolgáltatás

1 perc

A francia város lakosai a villamosokon már idén március végétől utazhatnak érintés nélküli fizetést lehetővé tévő bankkártya vagy okostelefonos alkalmazás segítségével. A Keolis közösségi közlekedési szolgáltató cég most a buszokat szereli fel a szükséges érvényesítő terminálokkal.

A leolvasók buszokon való telepítését eredetileg csak 2019-re tervezték, de az utasok nyomására előrébb hozták, ezzel is segítve a dijoni tömegközlekedés használatát. Jelenleg két buszvonalon működik a rendszer, amely előreláthatólag idén december közepére válik a teljes városi hálózaton elérhetővé.  

Az úgynevezett nyílt fizetési lehetőséget mind a turisták, mind pedig az alkalmi vagy – a bérletüket otthon felejtő – rendszeresen utazó helyiek igénybe vehetik. A fizetés és az érvényesítés okostelefonnal vagy bármely pénzintézet érintésmentes bankkártyájával történhet.

A szolgáltatást eddig 46 ezer utas vette igénybe 240 ezer villamosút során – ez nyolcszorosa az előre prognosztizált 30 ezer utazásnak.

A „contacless” rendszerrel fizetett jegyek ugyanannyiba kerülnek, mint a papíralapúak, de használatuk kényelmesebb. A nagyrészt a nemzeti vasúttársaság tulajdonában álló Keolis szerint minden felhasználó a rá vonatkozó legalacsonyabb árat fizeti. Ez azt jelenti, hogy például napi három megtett utat követően a rendszer automatikusan átvált napi árra, vagyis korlátlan számú út esetén sem nő a fizetendő összeg. A díjfizetés megtörténtét az ellenőr a nála lévő terminálon ellenőrizheti.

Forrás: