Futurisztikus buszmegállókat adnak át Monacóban

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus buszmegállókat adnak át Monacóban

Futurisztikus buszmegállókat adnak át Monacóban

közszolgáltatás

2 perc

A smart city fejlesztésekből a városállam sem maradhat ki.

Az első megállót, ami a Place d’Armes vonalon található, a törpeállam vezetése avatta fel. Serge Telle államminiszter szerint ezzel megtették az első lépést az okosváros kialakítása felé vezető úton, és a mostani fejlesztés jól illusztrálja azt, hogy hová is szeretnének eljutni.

Marie-Pierre Gramaglia városfejlesztési és környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a különleges buszmegálló nemcsak segítséget jelent, illetve szórakozási lehetőséget nyújt a várakozók számára, de esztétikus megjelenésű és csúcstechnológiás beruházásnak számít. Úgy véli, az újdonságoknak egyrészt praktikusnak kell lenniük, másrészt illeszkedniük kell a smart city koncepcióba.

A Clear Channel által tervezett buszmegálló ötvözi az innovatív kültéri kommunikációs megoldásokat, illetve olyan interaktív információs eszköz is, amely  úttörőnek számító technológiai szolgáltatásokkal segíti az utazókat.

A futurisztikus megállókban a többi között az okostelefonok töltésére alkalmas csatlakozók találhatók. A várakozók dupla képernyőn tekinthetik meg a többi között a különféle cégismertetőket. A digitális érintőképernyőn valós idejű információkat is megtalálnak a buszok várható érkezéséről, illetve később különféle szolgáltatásokat is elérhetők majd ezen a felületen. De tájékozódhatnak az aktuális közlekedési és a várossal kapcsolatos hírekről is, vagy igény szerint különféle játékokat is játszhatnak.

A beépített szenzorok különféle paramétereket mérnek, így például a levegőminőséget és a vezeték nélküli internethálózat erősségét is. A megállóban természetesen ingyenes Wi-Fi hozzáférési pont is biztosított.

A tervek szerint az 57 új megálló közül 33 esetében mindenképpen elérhetők lesznek az említett funkciók. A cél, hogy valódi digitális referenciapontot hozzanak létre a város szívében. Szintén fontos Monaco vezetése számára, hogy új módszert alakítsanak ki a felhasználóval való kapcsolattartásra, legyen az helyi lakos, turista vagy ingázó.

Frédéric Genta digitális fejlesztésekért felelős kormányzati megbízott úgy véli, mindez nagy hatással lesz a mobilitási tapasztalatokra, az életminőség monitorozására és a város „világhálóra csatlakoztatott” mivoltára. A fejlesztések befejezése idén szeptemberre várható.

Forrás: