GlovEye: vakoknak segít az okoskesztyű

Kapcsolódó cikkek

GlovEye: vakoknak segít az okoskesztyű

GlovEye: vakoknak segít az okoskesztyű

közszolgáltatás

1 perc

A magyar fiatalok találmánya lehetővé teszi, hogy a látássérültek nyomtatott szövegeket is el tudjanak olvasni. A fejlesztők megnyerték a Microsoft Imagine Cup hazai fordulóját, megjárták Seattle-t, és most Amszterdamba készülnek.

A Gloveye tulajdonképpen egy okoskesztyűt gyárt, amellyel a gyengénlátók képesek olvasni. A felhasználó a telefonjával beszkenneli a szöveget, majd az ujját egy görgőn húzva tud előre és hátra haladni a szövegben. A telefon Bluetooth-on kommunikál a kesztyű mutatóujjában található Braille cellával, ami mindig az adott karakterhez tartozó Braille jelet formálja, és így a felhasználó az ujjbegyével érezheti azt – írta a Forbes.

A kesztyűn keresztül olyan, mintha a felhasználó Braille szöveget olvasna a saját ujjával, miközben valójában nyomtatott szöveget olvas az eszköz segítségével.

A fejlesztők megnyerték a Microsoft innovációs versenyének, az ImagineCup-nak a magyar fordulóját, és ezzel részt vehettek az amerikai világdöntőn. Seattle-ben végül 52 csapatból a legjobb 32-be jutottak.