Gyorsítósáv: újabb pályázati kör indul kutatás-fejlesztésre

Kapcsolódó cikkek

Gyorsítósáv: újabb pályázati kör indul kutatás-fejlesztésre

Gyorsítósáv: újabb pályázati kör indul kutatás-fejlesztésre

közszolgáltatás

1 perc

A pénteken megkezdődött társadalmi egyeztetést követően akár már novemberben megjelenhet a rendkívül népszerű Gyorsítósáv pályázat újabb felhívása – jelentette be Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese emlékeztetett: az első körben nyertes projektekben csaknem hárommilliárd forintos támogatással hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából állítanak elő magas hozzáadott értékű új termékeket és eljárásokat.

A tárca a tömeges piaci igények és a pályázatok kiváló szakmai színvonala miatt jelentősen megemelt keretösszeget szán az idei fordulóra.

A Gyorsítósáv pályázatot tavaly szeptemberben írta ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a kiemelkedő növekedésre és jelentős hozzáadott értékek felmutatására képes hazai cégek számára.

  • A 3 milliárdos keretből az idén nyáron megszületett döntések nyomán 20 spin-off vállalkozás valósíthat meg piacorientált egészségipari fejlesztéseket – egyebek mellett az intelligens sejtdiagnosztika és a bőrrák innovatív kezelése területén.
  • Támogatást nyert egy mesterséges intelligenciára épülő, a gyógyszerkutatást segítő kvantumkémiai szimulációs szoftver megalkotása is.

Az új felhívás társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezete az NKFI Hivatal honlapján érhető el. Változatlanul a jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező, üzletileg hasznosítható új prototípus, termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztése a cél. A pályázati részvétel további feltétele egy kutató foglalkoztatása.

A tervek szerint összesen 8 milliárd forintból egy-egy projekt megvalósításához 50-300 millió forint támogatás ítélhető meg.