Hamburg válhat az egyik legokosabb várossá

Hamburg válhat az egyik legokosabb várossá

Hamburg válhat az egyik legokosabb várossá

közszolgáltatás

5 perc

Hamburgban beindult az úgynevezett Smart City program, amely egyebek között az utcai világítás és forgalom átszervezését, a hivatali ügyintézés és az egészségügyi ellátás felgyorsítását ígéri Európa második legforgalmasabb kikötővárosában.

Hamburg Németország második legnagyobb városa, egyben Európa második legforgalmasabb kikötővárosa. A nagyjából 2 millió lakossal rendelkező várost az úgynevezett „Smart City” projekt keretében modernizálnák soha eddig nem látott szintre a városatyák. Eddig nem létezett olyan egységes városvezetési program, amely egy ekkora területre központilag terjesztené ki a gépek közötti kommunikációra épülő M2M-technológiák alkalmazását, most azonban a hamburgi projekt lökést adhat ennek a fejlődési iránynak.

A befektetést három szóval jellemezték a projektvezetők: "mobilitás, hatékonyság és fenntarthatóság."A városvezetők azzal indokolták a hatalmas beruházást, hogy ma már szinte mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, intelligens autóval vagy akár okosórával. Ezen eszközök kihasználása azonban csak akkor válhat teljessé, ha minél több készülék kapcsolódik a hálózatba, és az okosrendszerből nem csupán egyedi felhasználók, hanem a társadalom, az egészségügyi szektor, illetve a közlekedés egyaránt profitálhat.

Hamburg felokosításában az amerikai Cisco internetes hálózati berendezéseket gyártó vállalat vesz részt, amely már eddig is jeles képviselője volt a piacnak. A cégvezetők elmondása szerint azért is esett a választás a német városra, mert a fejlesztésekből nem csak a lakosoknak származik előnye. A programból sokat tanulhatnak a világ vízi közlekedésének és szállítmányozásának megszervezésén munkálkodó társaságok és hatóságok. Hamburgban már eddig is rengeteg pénzt fektettek a logisztika fejlesztésébe, a több milliónyi konténer és áru pontos nyomon követése azonban új, innovatív és lehetőleg mobil platformot igényel.

Ezek Európa "legokosabb" városai >>A kísérleti projekt egyebek között az okos forgalomirányítás, a közvilágítás és a lakossági szolgáltatások területén jelent majd változást. A fejlesztések révén egy olyan intelligens rendszer alakulhat ki, amely segíti a hajók kikötését, biztosítja azok folyamatos ellenőrzését és irányítás alatt tartja a lebonyolódó forgalmat. A program részeként intelligens parkolási rendszert építenek ki a teherautók és a rakodógépek számára. A kikötői hatóság emellett a károsanyag-kibocsátás szenzoros mérésével tudja jobban nyomon követni a zajterhelést, hőmérsékletet, páratartalmat és légszennyezést.

A város modernizációjával nem csupán a lakók életszínvonalát és a szolgáltatások minőségét javítanák, hanem a közösségi kiadásokat is jelentősen lefaragnák. Az utcai világítás átszervezésével például a városatyák komoly megtakarítást érhetnek el, míg a közlekedés, a forgalom alakulásáról elérhető valós idejű adatokkal, a kihelyezett információs táblák felhívásaival a dugók számát is csökkenteni lehet. Emellett a hivatali ügyintézés és az egészségügyi ellátás elérése is felgyorsulhat, az ápolás, orvosi tanácsadás és vizit többé nem lesz helyhez kötött.

A Hamburg és a Cisco között májusban aláírt megállapodás fél éves előkészítő munkálatok végére tett pontot. A remények szerint a jövőben még több multinacionális vállalat kapcsolódik majd az úttörőnek ígérkező városokosítási projekthez.  

Forrás: Connected World