Időseket segítő robot lett az év innovációja

Kapcsolódó cikkek

Időseket segítő robot lett az év innovációja

Időseket segítő robot lett az év innovációja

közszolgáltatás

4 perc

Egy mesterséges intelligenciával vezérelt robot alkotói nyerték el a Las Vegas-i CES legjobb innovációjának járó kitüntetést a Smart Home kategóriában. Az izraeli Intuition Robotics az ElliQ fejlesztésükkel végzett az első helyen.

A fejlesztés célja, hogy segítsen az időseknek megőrizni a szellemi-fizikai aktivitásukat, emellett a családok kapcsolattartásában is fontos szerepet játszhat a digitális szakadék áthidalásával. A gyártó cég egy igazán személyre szabott szolgáltatást próbál nyújtani a legújabb gépi tanulási – azaz machine learning – technológiák alkalmazásával. Az ElliQ így például kitanulja a felhasználó ízlését, megismeri a szokásait és preferenciáit, majd pedig ezzel összhangban lévő digitális tartalmakat (zenét, videót) ajánl.

A mechanikus személyi asszisztens emellett mozgásra is buzdítja az időseket – egy rövid sétát javasol –, illetve emlékeztet a gyógyszerek bevételére vagy az orvosi vizsgálatokra. A robotot ráadásul szándékosan úgy tervezték meg, hogy a „természetes kommunikáció” jegyében emberi érzéseket tükrözzön hangok, testbeszéd, fények és képek segítségével. 

A rangos megmérettetésben részt vevő fejlesztések közül idén is a szakma elismert képviselőiből – független ipari tervezőkből és mérnökökből, valamint médiaszakemberekből – álló zsűri választotta ki a győztest. A bírák több szempont figyelembe vételével osztályozták a pályaműveket 28 külön termékkategóriában, a kiváló formatervezés és műszaki részletek mellett a magasabb színvonalú technológiai megoldásokat értékelték.  

A CES innovációs díjainak kiosztását a rendezvényt szervező Fogyasztói Technológiai Szövetség (CTA) támogatja. A szervezet elsősorban a szakma azon képviselőit tömöríti, akik maradandót alkottak a formatervezés és a műszaki kivitelezés területén 1976-tól kezdődően. Azon termékek, melyek az évek során elismerésben részesültek, az innovatív kialakításuk és a színvonalas műszaki megoldásaik tekintetében egyaránt kiemelkednek. A 28 termékkategóriában jelölt, leginnovatívabb fejlesztésekről a CES honlapján lehet bővebb információt találni. 

Forrás: PR News Wire