Időseket segítő robot lett az év innovációja Az izraeli Intuition Robotics az ElliQ fejlesztésükkel nyerte el az elismerést. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3410/articles/20180110155500/elliq-02.png

Időseket segítő robot lett az év innovációja

2018. január 10. 17:30
4'
Egy mesterséges intelligenciával vezérelt robot alkotói nyerték el a Las Vegas-i CES legjobb innovációjának járó kitüntetést a Smart Home kategóriában. Az izraeli Intuition Robotics az ElliQ fejlesztésükkel végzett az első helyen.

A fejlesztés célja, hogy segítsen az időseknek megőrizni a szellemi-fizikai aktivitásukat, emellett a családok kapcsolattartásában is fontos szerepet játszhat a digitális szakadék áthidalásával. A gyártó cég egy igazán személyre szabott szolgáltatást próbál nyújtani a legújabb gépi tanulási – azaz machine learning – technológiák alkalmazásával. Az ElliQ így például kitanulja a felhasználó ízlését, megismeri a szokásait és preferenciáit, majd pedig ezzel összhangban lévő digitális tartalmakat (zenét, videót) ajánl.

A mechanikus személyi asszisztens emellett mozgásra is buzdítja az időseket – egy rövid sétát javasol –, illetve emlékeztet a gyógyszerek bevételére vagy az orvosi vizsgálatokra. A robotot ráadásul szándékosan úgy tervezték meg, hogy a „természetes kommunikáció” jegyében emberi érzéseket tükrözzön hangok, testbeszéd, fények és képek segítségével. 

A rangos megmérettetésben részt vevő fejlesztések közül idén is a szakma elismert képviselőiből – független ipari tervezőkből és mérnökökből, valamint médiaszakemberekből – álló zsűri választotta ki a győztest. A bírák több szempont figyelembe vételével osztályozták a pályaműveket 28 külön termékkategóriában, a kiváló formatervezés és műszaki részletek mellett a magasabb színvonalú technológiai megoldásokat értékelték.  

A CES innovációs díjainak kiosztását a rendezvényt szervező Fogyasztói Technológiai Szövetség (CTA) támogatja. A szervezet elsősorban a szakma azon képviselőit tömöríti, akik maradandót alkottak a formatervezés és a műszaki kivitelezés területén 1976-tól kezdődően. Azon termékek, melyek az évek során elismerésben részesültek, az innovatív kialakításuk és a színvonalas műszaki megoldásaik tekintetében egyaránt kiemelkednek. A 28 termékkategóriában jelölt, leginnovatívabb fejlesztésekről a CES honlapján lehet bővebb információt találni. 

Forrás: PR News Wire

A figyelmébe ajánljuk:

IoT-fejlesztés a társadalmi felelősségvállalás jegyében

A speciális segítségre szorulók számára nagy könnyebbséget jelentene, ha saját otthonukban is megfelelő gondozáshoz jutnának. Ebben a házi gondozás vagy ápolói szolgálat mellett sokat segíthetnek a legújabb technológiai fejlesztések és a távfelügyelet is.

Megérkezett Jibo, a családi robot

Az otthoni használatra tervezett Jibót különleges családtagnak szánták, az ugyanakkor kérdés, hogy versenyre kelhet-e Alexával vagy bármelyik más virtuális asszisztenssel.

Újabb virtuális asszisztens hódítaná meg Ázsiát

A japán üzenetküldő szolgáltató Line saját virtuális asszisztenst fejlesztett, ráadásul saját okoshangszórót is piacra dobott. Arról még keveset tudni, melyik szolgáltató nyerheti meg magának a japán piacot, de az biztos, hogy sokan pályáznak a pozícióra.
Olvasson még a témában:

Balatoni fejlesztésekkel készül a nyárra a Vodafone

Tavaly nyáron indult el a keleti medencében a Vodafone Magyarország 4G+ szolgáltatása. A turisztikai szempontból is kiemelkedően fontos térségben a szolgáltató februárban jelentős hálózatfejlesztési projektet indít, így idén nyáron már az egész tó körül elérhetővé válik a szupergyors 4G+ hálózat.

A Vodafone folytatja a lányok technológiai képzését

Az Egyesült Királyságban a természettudományi, matematikai és számítástechnikai szakokon diplomázott végzősök 22%-a volt nő 2014-ben. Németországban, Franciaországban és Svájcban a különbség még nagyobb volt. Ezeken az arányokon változtatna a Vodafone és a Code First: Girls – közösen bejelentették, hogy folytatódik a 26 országot magába foglaló projektjük.