Így áll az EU a kiélezett digitális versenyben

Kapcsolódó cikkek

Így áll az EU a kiélezett digitális versenyben

Így áll az EU a kiélezett digitális versenyben

közszolgáltatás

2 perc

Az európai szakpolitika kedvez a nemzeti digitális fejlődésnek, de lemaradásban vagyunk Kínához és az Egyesült Államokhoz képest.

A berlini Vodafone Intézet Digitising Europe Pulse című közvéleménykutatása szerint az európai emberek határozottan úgy gondolják, hogy az EU előremozdítója a digitális fejlődésnek.

A válaszadók pozitívan látják a technológia szerepét a jelentős társadalmi kihívások megoldásában, és a klímaváltozást tekintik a messze legégetőbb problémának. Úgy gondolják, hogy Európa a fogyasztók védelmében az Egyesült Államok és Kína előtt jár, ugyanakkor a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia tekintetében viszont lemaradásban van. Ezt mutatja, hogy mindössze 15% véli úgy, hogy az EU a digitális innováció motorja.

A tanulmányt a negyedéves felméréssorozat első részeként tették közzé. A kutatás 10 uniós tagállamban készült: Csehországban, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, valamint Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

Az európaiak több mint kétharmada (68%-a) úgy gondolja, hogy az uniós szabályozás pozitív hatással van országuk digitális fejlődésére – derül ki a Vodafone Csoport európai szakértői szervezete, a berlini Vodafone Intézet által végzett felmérés eredményéből.

Magyarország és Lengyelország polgárai vélik úgy úgy a legnagyobb arányban (75%-ban), hogy az uniós tagság a nemzeti digitális fejlődés javát szolgálja, míg Csehországban szkeptikusabbak, ahol ez az arány 55%.

„Az európai polgárok egyértelműen tudatában vannak a digitalizáció fontosságának Európa jövője szempontjából. Elismerik, hogy az Európai Unió prioritásként kezeli a témát, és a szakpolitikák megfogalmazása terén már eredményeket is fel tud mutatni. Ennek jegyében határozottan arra számítanak, hogy az EU a digitalizációt fogja segítségül hívni néhány sürgető probléma – például a klímaváltozás – kezeléséhez” – nyilatkozta Inger Paus, a Vodafone Intézet ügyvezető igazgatója.

Mindent beárnyékol a klímaváltozás

A szakpolitikai kérdések közül a klímaváltozás emelkedik ki általánosságban a legégégetőbb témakörként (46%). Az európai lakosság nagyon pozitívan látja a technológia szerepét, és a technológiát tekinti a megoldás kulcsának több társadalmi problémával kapcsolatban is:

  • betegségek elleni küzdelem (87%),
  • adatbiztonság javítása (86%),
  • gazdasági növekedés fenntartása (84%),
  • pénzügyi stabilitás (82%),
  • klímaváltozás elleni küzdelem (79%).

A digitális szakpolitikák ismerete ugyancsak viszonylag magas szinten áll az európai lakosság körében, beleértve az adatvédelmi törvényt (GDPR 84%), a fogyasztóvédelmi szakpolitikákat (77%), valamint a globális technológiai cégekre kivetett versenyjogi és adatvédelmi bírságokat (58%).

Az uniós polgárok kevésbé ismerik az egyéb szakpolitikai kezdeményezéseket, úgymint az egységes digitális piacot (38%) vagy a digitális oktatási tervet (28%).