Ilyenek lesznek a jövő metrói New Yorkban

Ilyenek lesznek a jövő metrói New Yorkban

Ilyenek lesznek a jövő metrói New Yorkban

közszolgáltatás

2 perc

A metrókocsikban wifiszolgáltatás és USB-csatlakozók is lesznek, valamint mindenhol digitális kijelzők segítségével tájékozódhatnak az utasok.

A New York-iak jelentős felújításra készülhetnek, amelynek köszönhetően teljesen megújulnak 2020-ig a metrókocsik. Andrew Cuomo kormányzó nemrég egy sajtótájékoztató keretében bemutatta a Metropolitan Transportation Authority (MTA) 27 milliárd dolláros ötéves tervét.

Ennek keretében 1025 új metrókocsit terveznek üzembe állítani, több informatív digitális kijelzővel és fejlett biztonsági rendszerrel, valamint wifi- és USB-csatlakozókkal a szerelvényekben és az állomásokon is – érdemes megjegyezni, hogy Budapesttel ellentétben a New York-i metrón nem mindenhol érhető el a mobilinternet.

„Az emberek útközben is dolgozni akarnak, és szeretik, ha eszközeik folyamatosan a világhálóra csatlakozhatnak, ezen felül pedig fontos, hogy a lemerült akkumulátorokat is bármikor feltölthessék” – nyilatkozta Cuomo a New York-i közlekedési múzeum eseményén Brooklynban.

Az ingyenes töltés és az internetkapcsolat mellett az új szerelvények fontos kommunikációs eleme a teljes felületében színes, digitális kijelzők lesznek, amelyek az utastájékoztatási funkciójuk mellett egyben új reklámfelületet is jelentenek. A praktikusság szempontjából a vonatokon szélesebb ajtókkal gyorsítják a ki- és beszállást. A tervek szerint 750 olyan szerelvényt helyeznének üzembe abból az új, nyitott végű dizájnból, amelyben több az ülőhelyek száma.

A politikus azt is hozzátette, hogy a terv része a metróállomások egységessé tétele és az új dizájn kialakítása is. Először átfogó felújítás terveznek a város 31 kulcsállomásán. Ahogy a szerelvényeket, úgy a megállókat is felszerelnék wifivel, a jelenleginél jobb mobilhálózati kapcsolattal és további digitális kijelzőkkel, amelyek valós idejű frissítéseket vetítenének a bejáratoknál. Újabb visszaszámlálókat telepítenének a platformokra – mindezek mellett természetesen figyelembe véve az adott állomások műemlékvédelmi jellegét is.

Fontos kiemelni, hogy a terv még csak javaslati szinten áll, de az MTA azt már elérte, hogy év elején Queens utcáin már beüzemelték a wifivel ellátott buszok első generációját. Ha 2020-ig a város LinkNYC néven futó, ingyenes hotspotokat biztosító kioszkrendszere is megépül, akkor 4550-re emelkedhet a föld feletti internetcsatlakozási pontok száma.

Forrás: Engadget