Infrastruktúra-fejlesztés M2M-módra

Infrastruktúra-fejlesztés M2M-módra

Infrastruktúra-fejlesztés M2M-módra

közszolgáltatás

2 perc

A Goldman Sachs 2020-ra mintegy 7 billió dollárnyi „okos” lehetőséggel számol. Véleményük szerint a Dolgok Internete a gyártás és az értékesítés mindegyik szakaszára hatással lesz.

A Wikibon szoftvercég előrejelzése alapján a gépek gyűjtötte adatok általi megtakarítások pusztán a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően elérhetik az 1,3 trillió dollárt, az IT-kiadásoknál pedig akár 514 milliárd dollár is lehet ez az összeg 2020-ig. Manish Sablok, az ALE észak-nyugati és kelet-európai régió marketingvezetője szerint négy alapvető hálózati követelménynek (ilyenek például konvergens hálózatok vagy az okosabb döntéshozatal)  kell megfelelni ahhoz, hogy a vállalkozások teljes mértékben kihasználhassák a Dolgok Internetében (Internet of Things - IoT) rejlő lehetőségeket.

Okosvárosok: út a képzelettől a megvalósulásig

Márpedig úgy tűnik, hogy az IoT körüli érdeklődés nem hogy csökkenne, hanem egyre erősödik: elég csak az okosvárosokra, az intelligens közlekedési rendszerekre vagy a csatlakoztatott gépjárművekre gondolni. Az ALE már most részt vesz egy indiai okosváros projektben, melynek célja a Dolgok Internetének alapvető szinten történő megvalósítása.

Ennek rengeteg útja-módja létezik, legyen szó a közlekedési hatóságok munkájának megkönnyítéséről vagy a megfelelő úthálózat és az intelligens közlekedési rendszer kialakításáról. Utakra telepített szenzorok és különféle eszközök (CCTV kamerák, járműdetektorok, időjárás-állomások, jelzőlámpák) ezreinek segítségével másodpercek alatt vagy akár valós időben is kinyerhetőek az adatok.

Infrastruktúra

Minden berendezés internetkapcsolatot igényel, hiszen ezek szolgáltatják majd az úton lévőknek az aktuális útviszonyokra és eseményekre vonatkozó információkat – a megfelelő hálózati infrastruktúra pedig elengedhetetlen mindehhez.

Az M2M-technológia biztosítja a megfelelő keretrendszert a vezetékes és a vezeték nélküli eszközök összekapcsolódásához és a többi közösen működő berendezésnek történő adattovábbításhoz. Mindehhez viszont megfelelő hálózati infrastrukturális háttérre is szükség van, enélkül a szenzorok és gépek ugyanis gyakorlatilag használhatatlanná válnak.