Innovátorok próbálták meghackelni a koronavírust

Kapcsolódó cikkek

Innovátorok próbálták meghackelni a koronavírust

Innovátorok próbálták meghackelni a koronavírust

közszolgáltatás

2 perc

A nemrég megrendezett páneurópai hackathonon két magyar csapat is bekerült a hat kiemelt kategóriagyőztes közé. Az Óbudai Egyetemen lélegeztetőgépet fejlesztő kutatócsoport egy részkihívásban ért el első helyezést.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Design Terminállal együttműködve nemzeti kurátorként támogatta a közel 250 magyar jelentkező részvételét.

Az Európai Bizottság és az Európai Innovációs Tanács a tagországok együttműködésével szervezett online innovációs versenyt a koronavírussal kapcsolatos társadalmi kihívások leküzdésére. A 2020. április 24. és 26. között. megrendezett #EUvsVirus hackathonon összesen 2160 projekt érkezett be a szervezőkhöz. Ezekből a nemzetközi zsűri 117 innovatív megoldást jutalmazott, a legjobb hat csapatból kettő magyar.

A rangos hazai elismerések után európai szinten is díjazták a magyar egyetemistákból álló Team Discover csapatot. Dános Péter, Elődi Márton, Knébel Miklós, Lakatos Péter, Mitnyik Levente és Nagy Kristóf egy 3D-nyomtatással készült, szenzorokkal ellátott szemüveggel neveztek a versenyre, amely az egészségügyi dolgozók munkáját segítheti. Az Élet & Egészség kategória kiemelt győztese meghívást kap az Európai Innovációs Tanács rendezésében május végén megvalósuló Matchathonra.

Az üzleti tevékenységek folyamatosságának biztosítását segítő megoldások kategóriájában a Linistry alkalmazás magyar fejlesztői, Boross Dániel, Kövesdán Gyula, Kővári Zsigmond és Surányi Gábor 3000 eurós pénzjutalmat nyertek. Az applikáció az online sorban állás támogatásával és az üzletekben tartózkodó vásárlók számának nyomon követésével segíti a távolságtartási szabályok érvényesítését a kereskedelemben.

Kategórián belül, egy részkihívásban külön első helyezést ért el az Óbudai Egyetemhez kötődő MassVentil Project csapata, akik egy tábori körülmények közt is működő, egyszerre több ember lélegeztetését megoldó berendezést fejlesztettek.

A verseny fő célja az innovátorok, befektetők és a társadalmi partnerek összekapcsolása a járványhoz kapcsolódó kihívások kezelése volt. Számos témában érkeztek rövid távon is megvalósítható, innovatív megoldások olyan területeken, mint például az egészségügy, a távmunka és távoktatás, a társadalmi és politikai kohézió vagy a digitális pénzügyek.

A hackathonre több mint 20 ezer jelentkező regisztrált a 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyságból, Svájcból, Izraelből, Törökországból, Indiából és az Egyesült Államokból is. A nyertes csapatokat felkérik arra, hogy csatlakozzanak az Európai Innovációs Tanács platformjához, amely hozzáférést biztosít egészségügyi szolgáltatókhoz, alapítványokhoz, befektetőkhöz és más uniós finanszírozási lehetőségekhez.