Instant tantermekkel segít Kenyában a Vodafone

Instant tantermekkel segít Kenyában a Vodafone

Instant tantermekkel segít Kenyában a Vodafone

közszolgáltatás

2 perc

A vállalatcsoport az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve az ENSZ Nemzetközi Menekült Napja alkalmából hétfőn munkába állította az első két instant tantermet a kenyai Kakuma menekülttáborban.

A Vodafone Csoport nemzetközi programjának keretén belül idén 12 kenyai, tanzániai és kongói iskolába kerülhetnek újabb csomagok, így a speciális tantermekkel akár 15 ezer gyermek és fiatal felnőtt számára biztosíthatnak olyan modern tanulmányi segédeszközöket, amelyeket jelenleg csak elvétve, jóval fejlettebb országokban használnak.

Az instant tantermet kifejezetten olyan területekre tervezték, ahol nincs megbízhatóan működő áram- és internetellátás. A tanterem egy mindössze 52 kiló súlyú ládában szállítható, és minden olyan eszközt tartalmaz, amelyre az oktatás során szükség lehet.  

Egy laptop és 25 előre telepített tananyaggal ellátott táblagép mellett projektor, hangfal és modem is található a ládában, utóbbi biztosítja a 3G-csatlakozást. A táblagépek helyben kapcsolódnak a laptophoz, így a tanítás során nincs szükség internetkapcsolatra.

A berendezések beszerelését a Vodafone holland, román, albán és görög önkéntesei végzik, illetve az ENSZ szakembereivel együttműködve ők képzik ki a helyi tanítókat a rendszer használatára.

Az ENSZ statisztikái szerint tavaly közel 11 millió embernek kellett fegyveres konfliktusok miatt menekülnie, és több mint 50 százalékuk nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.

A Vodafone kiemelten fontos kérdésként kezeli az egyre nagyobb számú menekült ügyét, és különös figyelmet fordít a gyermekek helyzetére. Nekik ugyanis nemcsak otthonukat kell elhagyniuk, de további hátrányba is kerülnek azáltal, hogy nem kapnak megfelelő oktatást.

A következő két év során a tervek szerint a nemzetközi Vodafone Alapítvány Instant Tanterem programja más kenyai, tanzániai és kongói menekülttáborokba, várhatóan több mint 40 ezer gyermekhez és fiatalhoz is eljut majd.